2022-09-05 1204 浏览
今日同妈咪去咗试Tea WG 嘅 lunch, 可能因为系平日嘅关系,12:30 walk in 都有位。餐厅只有十几张枱,虽然之后陆续都坐满了,但唔会好嘈吵,系慢慢食嘢倾偈嘅好地方。我哋两个人都拣咗Full Set Menu ,安格斯西冷要另外加钱($308 + $60)。餐包够热对我来讲好重要,因为热嘅面包先够软熟。牛油够香,加上紫菜丝同脆粒增添口感。妈咪拣咗粟米忌廉汤,都几幼滑。我拣咗沙律,卖相精致,酱汁微辣。主菜大家都叫咗安格斯西冷,牛扒准确地烤成medium 的程度,中间仍是嫩红色,不过因为是西冷部位有少许筋,牛肉浓汁内的普洱味不太突出。青豆好嫩,连平时唔食豆嘅我都可以食晒。甜品可以自选甜点推车中的蛋糕,我拣咗黑森林普洱蛋糕。呢个唔会过甜,质感厚实,几好食。妈咪要跟餐嘅甜品(柚子慕丝配抹茶雪糕),由于我个人口味不特别喜好抹茶味同柚子的酸味,所以我只比4星,不过妈咪话好食。餐饮我拣咗冰茶,劲大杯,但我觉得略带少许药水味….妈咪要热茶,温和唔苦涩,饮落好舒服。

餐包

妈咪拣咗粟米忌廉汤,都几幼滑。
粟米忌廉汤

我拣咗沙律,卖相精致,酱汁微辣。
蔬菜沙律配茄子沾酱及番茄果酱,佐柠檬木红茶特调汁

烤安格斯西冷伴嫩青豆、小洋葱及嫩青豆蓉,伴以注入普洱的牛肉浓汁

黑森林蛋糕

柚子慕丝伴抹茶茶香雪糕

餐饮我拣咗冰茶,劲大杯,但我觉得略带少许药水味….
冰茶  (1837黑茶)

妈咪要热茶,温和唔苦涩,饮落好舒服。
翠碧江河(缅甸水果+绿茶叶调配茶)

2022-09-05
餐包
粟米忌廉汤
蔬菜沙律配茄子沾酱及番茄果酱,佐柠檬木红茶特调汁
黑森林蛋糕
柚子慕丝伴抹茶茶香雪糕
翠碧江河(缅甸水果+绿茶叶调配茶)