2023-12-06
今次去深水埗朋友细佬带我哋揾食,一阵子无行过深水埗,呢度多咗好多特色小店进驻,呢日我哋就食咗一间沾面店。小店门口位唔特出,就咁行过极之容易会Miss out,想去食嘅朋友要留意。面店主打虾汤湍占面,三款汤底都系以虾为煮,包括虾汤酱油味、虾汤味噌同虾汤蕃茄,另外亦有限量供应嘅广岛蚝汤面,店主话每日限量5碗,想试的话12:00就要去食饭啦!一行三人我哋叫咗虾汤酱油同味噌味,叫好之后就会上一碟紫菜,上面有啲好似天妇罗嘅脆脆,店主话包住好似手卷咁食就ok。对于非常爱好脆脆嘅我嚟讲,系超赞的口味!之后重点就当然系沾面!首先出场系面,面够粗,每一个位置都可以挂上汤汁,而家够软糯唔会太硬太淋,好食!汤汁真系无话可说,一送上已经见到碗面面泛出虾油,一啖呷入口即刻有虾味涌出,应该用咗好多虾头煮汤,加上汤汁入面有樱花虾,成件事同虾有更加大嘅关联。食完面之后,店家会为客人汤汁加入清汤,俾客人品味一下汤嘅鲜味,加入汤之后饮用又有另一番风味。
对于非常爱好脆脆嘅我嚟讲,系超赞的口味!