2013-05-31
容记烧猪腩肉咁出名,又系米芝莲推介过,想试左好耐,寻日终于有机会食到啦!!!舖头唔算难揾,好近地铁站,行紧去时仲系度好担心会好似网上见到情况一样系门口排长龙,但好彩去到仲算早门口未有人等位,一去到就有位坐,但要同其他客人搭一张十二人既大枱。首先第一碟上枱既就系我地最想试既烧猪腩肉,仲附有2种酱汁,一只绿色酱汁系完全唔辣既日式wasabi汁,另一种啡色唔知咩酱汁就甜甜地,2种酱汁同烧腩肉都算夹,但个人同朋友都喜欢点绿色个只酱汁多d。虽然闻唔到有咩香味,但你见到佢有小小烟向上升,腩肉偏廋中间会有一层好薄既油脂,好岩我地女仔食,食落唔会太肥腻,相比平时食开个d冻食烧腩肉,佢lee只暖食反而令佢香味特别出,咬落好松化,好易咬开,暖食先会食得出佢个层油脂香味。继而精华所在,就系佢个层烧得好厚既猪皮,咬落好脆好香但唔会觉得肥腻,外脆内软,食完个口仲会有一阵阵回香味。南乳杂菜煲,真系大感失望,自问唔系食开重口味既人,都觉得佢既南乳冇南乳味,南乳落得太又或者比d水沟稀左,但菜本身就煮得岩岩好仲算爽脆既。即叫即蒸咸蛋肉饼蒸豆腐,等左接近15-20分钟,饭都唔敢食晒就系等肉饼黎送饭,佢用左蒸鱼酱油去淋系肉
题外话/补充资料:
下次可以揾多d人去可以试埋其他菜