2016-03-27 6337 浏览
上次經過深水埗諗住試,但礙於兩個人好難叫野食既關係,最後去左西九食拉麵,下次多d 朋友先再食容記... 點知早兩日 男朋友send 左條link 黎 話佢三月底結業oh my god! 兩個人都要去試啦咁今日5:45去到 25號飛 呀姐叫我地一個鐘左右返去 我地係附近行左半個鐘 啱啱叫到我地 拎飛既已經拎到9 字頭啦第一次食唔知人地最最最出名係咩我地隨心叫左兩個小菜釀豆腐 同肉眼筋釀豆腐 d 蝦膠味唔錯 但容易甩開肉眼筋 本人認為鹹左dd 送飯食會較好但夠晒獲氣不得不讚 生炒糯米飯 唔會食到成咀都係油唔覺唔覺我自己一個食晒成碗 好香 料都算多有心試既朋友 4月4 前都仲有機會食食完走人果時已經成條巷都係等位的人想試就早d 去排隊啦
oh my god! 兩個人都要去試啦咁

生炒糯米飯
2016-03-27
肉眼筋
2016-03-22 3995 浏览
當係電視見到容記小炒王都要榮休的時候真係有千萬不捨焗魚腸係全港最好味美食外脆內軟creamy 魚又肥又有魚味其他地方食的焗魚腸根本冇味都唔知要去邊到搵番咁的滋味小炒王用魷魚韭菜炒有鑊氣又惹味韭菜一d都唔老燒肉冇外賣服務只限堂食粉絲有買趁手燒肉脆皮非常脆  可惜有少少肥入口齒頰留香有咬口送酒極品沙薑雞 雞肉鬆軟又滑又有雞味 又入味真係好唔捨得你有緣再見
當係電視見到容記小炒王都要榮休的時候

沙薑雞 雞肉鬆軟又滑又有雞味 又入味

真係好唔捨得你
有緣再見
2016-03-21 4326 浏览
匆匆去完一轉旅行,仍是人在歐洲,卻收到了如此的消息:「因為主理人容哥退休,容記小菜王將於三月底結業」。不是說什麼租金突升,業主逼遷,亦非水準大跌,無人問津。人到了某個年齡層,有不同的追求及發展方向,也是人之常情。  還記得兩個月前,臨離開香港之時,就跟友人們在此一聚。當時還是趕住約,未有早早安排訂定位搵定資料,好彩仲有位俾我地。但可惜正正因此而未能一嚐這兒著名的燒肉(店方指要星期六日先有)。然後我們就說著等我回港再來一試,只是……就這樣了。  經常外出用膳,不時掛念住家湯水,先來一大碗滿足胃口。店方十分推薦的自家湯水 $128,據說每天熬逾十小時,落足心機。舀一舀埋藏碗底的湯料,也很足料的啊,豬肉瓜件不缺。湯水入口不會太過濃味,沒有粉粉的感覺,也不是稠身的湯品。不見太多油脂浮面,可是肉味不重,亦覺有點點味精,不過量多,五人喝湯都飽幾成。  彈牙蝦餅 $88沒有餐牌圖片所示的那麼大份,也由此預料到之後餸菜的份量。炸得金黃不焦燶,只是拍照都照出來了,表面是油亮亮的。出得黎食,預左會肥,油唔油都拋開一邊唔講啦。炸過之後無疑是夠香口,然而要說彈牙,就不太對版了。蝦餅餅心稔綿,唔叫粉過頭既,只係
自家湯水
彈牙蝦餅
  彈牙蝦餅 $88沒有餐牌圖片所示的那麼大份,也由此預料到之後餸菜的份量。炸得金黃不焦燶,只是拍照都照出來了,表面是油亮亮的。出得黎食,預左會肥,油唔油都拋開一邊唔講啦。炸過之後無疑是夠香口,然而要說彈牙,就不太對版了。蝦餅餅心稔綿,唔叫粉過頭既,只係唔會係彈牙囉。蝦味不突出,鮮香?大家沾著美乃滋,吃著吃著也沉默了。
椒鹽九肚魚
  連續兩道不如人意的出品,幸好還有椒鹽九肚魚 $98扳回一城。酥脆鬆香的九肚魚熱辣辣,不像蝦餅那樣泛油,入口一抿即化。鹹度不會太高,吃的是魚不是一口鹽,嫩滑魚肉不見腥。蘸著酸清開胃的醋汁,油炸帶來的熱氣及膩口感頓時無蹤。
菠蘿生炒骨
  接下來有我最愛的酸甜之選--菠蘿生炒骨 $68。份量不多是意料中事,單看之前幾味的量就已經估算得到了吧?生炒骨已經充分裹滿醬汁,而碟上也沒有一大堆稠稠的醬汁浸軟炸起的生炒骨。硬脆不減,酸甜到位,肉質未會乾水至硬實韌口,也是加分之作。
涼瓜肉鬆煎蛋角
  煎至金黃微焦的涼瓜肉鬆煎蛋角 $78薄身而多料。表面可見沒有一大片的淨蛋漿,涼瓜粒及肉碎均勻覆遍。老老實實,我就真係唔中意苦瓜,雖然愛涼茶咖啡之類的苦味東東,但對苦瓜真的沒轍。結果就小嚐了一下,苦瓜苦味仍在,幸好就只是輕輕一抹。更加突出的就是蛋香焦香,還有點點肉鬆咬口及肉味點綴,還是好入口的一道。
雞蛋焗魚腸
  雞蛋焗魚腸 $68上桌時的英姿教我們不禁要快快取出相機手機為其留倩影。金黃的焗面讓人期待它的美味,當然也是要趁熱快快食。魚腸的點點彈性嚼感頗有趣的,搭上雞蛋也是沒違和感。可惜當中漸漸滲出的絲絲苦味就難以抵擋了,結果我們只有吃到面頭的一層。底下味道較重較濃,同時帶點水水的部分我們就放棄了。
海味粉絲什菜煲
  海味粉絲什菜煲 $68算是抵食的一道菜,足料又飽肚。片片白晢捲縮的墨魚片不會太韌口,彈牙好嚼,略為帶甜。大量的蔬菜及一些木耳清一清味蕾,一直下來的油膩感漸消,留餘菜味清甜。晶瑩剔透的粉絲沒有煮至爛化,還是條條分明,其實一煲份量也夠我們每人分兩碗有多了。
  結果就是有好有唔好,未有想像中那麼面面俱到,叫人回味無窮。唯有說它是中規中矩,若只談味道,那就未必會想回頭。性價比也一般般,之前也有聽聞這家是有點貴的了,吃過後會發現是量少問題。如果貴價,但好吃或大份就會再一食再食,否則單為名聲而來就一次夠哂。最近談到這家要結業的消息,友人表示有點惋惜。但那不是因為以後冇得回味而感歎,而是因為那是回憶之中的小小片段。結業,就如將其抹殺了……
自家湯水
海味粉絲什菜煲
2016-01-18 3740 浏览
第一次黎食,我從來吾寫食評,但真係超吾好食,D餸黎到祗係暖嘅,所有餸一D鑊氣都冇,菜館入面重大大個膠牌寫住健康飲食,少糖少油少味精,點知全部齊,影左2個餸已經冇心機影落去,真心大中華比佢好食9倍!講完!
小炒王
墨魚嘴
2016-01-18
2015-11-05 4680 浏览
聽說深水埗除了豬潤麵,還有很多好吃的餐廳,所以便Openrice找找看,很快便被容記小炒王的燒肉照片吸引,而且也看到有很多好評,便決定和朋友一試。來到這當然要點招牌脆皮燒肉,賣相非常吸引,肥瘦均勻,最厲害是那塊皮,我邊咬邊和朋友說這真的很脆,無得彈,他們說:「我聽到吖。」唯一挑剔的地方是不夠咸,還有綠色的醬料過稀,我還是比較喜歡蘸傳統的黃芥辣。必食指數:4粒星炸蝦餅,因沒有任何炸粉,感覺毫不油膩,蝦餅很彈牙,敗筆是沙津醬太稀,必食指數:3粒星。魚香茄子煲是我最喜愛的菜式之一,一上檯就「咋咋」聲,出晒煙,正!雖然好油膩但真係好好味!送飯一流!必食指數:5粒星。

脆皮燒肉
炸蝦餅

2015-10-04
脆皮燒肉
  • 招牌脆皮燒肉
2015-10-18 3729 浏览
裝悶了文青, 偶然也想豪邁一下就在深水埗隨便找間小炒吧~來吃小炒當然要配啤酒!當天冒著雨看著地圖衝入去其實就是在黃金電腦商場附近很方便只是周圍沒地標又多流動小販檔有點難找...但一進去就被告知只能吃到九時就要還枱給下一場心裡有點不是味兒... 不過這裡是香港嘛, 都是怪土地問題的錯先來個脆皮燒肉這個燒腩仔肥瘦分明, 皮也夠脆就算不沾醬也很好吃!這種一口肉一口酒的吃法才是爽嘛沙茶一品雞吃完豬一定要有雞!白切雞蒸得剛好不會老配上沙茶醬就更惹味了~蝦乾炒韮菜雖然吃小炒就要把健康這二字拋掉但還是忍不住要點菜幼幼的韮菜沒有渣~ 用油爆起來也很香口魚香茄子煲不知道為甚麼, 是飯局中有女生必點的菜色也是「看起來」很健康之選這東西的重點是那混著肉碎的汁用來配飯超棒!椒鹽九肚魚定番吃過了, 其他就是隨便點九肚魚很久沒吃過了~ 也是下酒用的好物生炒骨薯是喜歡咬骨頭的~ 所以胃還有空的話這是必點的~小炒店何時也學著拿長方型碟走精緻路線了?最後還奉上生果因為某喵比較可愛被店員搭訕, 就得到免費的水果了以後吃東西還是記得帶一二個美女去, 也許會有驚喜呢~ XD

裝悶了文青, 偶然也想豪邁一下
就在深水埗隨便找間小炒吧~
來吃小炒當然要配啤酒!

當天冒著雨看著地圖衝入去
其實就是在黃金電腦商場附近很方便
只是周圍沒地標又多流動小販檔有點難找...
但一進去就被告知只能吃到九時就要還枱給下一場
先來個脆皮燒肉

這個燒腩仔肥瘦分明, 皮也夠脆
就算不沾醬也很好吃!
這種一口肉一口酒的吃法才是爽嘛
沙茶一品雞

吃完豬一定要有雞!
白切雞蒸得剛好不會老
配上沙茶醬就更惹味了~

雖然吃小炒就要把健康這二字拋掉
但還是忍不住要點菜
幼幼的韮菜沒有渣~ 用油爆起來也很香口
魚香茄子煲

不知道為甚麼, 是飯局中有女生必點的菜色
也是「看起來」很健康之選
這東西的重點是那混著肉碎的汁
用來配飯超棒!
椒鹽九肚魚

定番吃過了, 其他就是隨便點
九肚魚很久沒吃過了~ 也是下酒用的好物
生炒骨
生炒骨

薯是喜歡咬骨頭的~ 所以胃還有空的話這是必點的~
小炒店何時也學著拿長方型碟走精緻路線了?
最後還奉上生果
最後還奉上生果

因為某喵比較可愛被店員搭訕, 就得到免費的水果了
以後吃東西還是記得帶一二個美女去, 也許會有驚喜呢~ XD
2015-10-10
  • 脆皮燒肉
2015-07-24 4486 浏览
做街方生意,地方風味,環境唔好有期待都係大陸既阿姐,服務亦都唔好有幻想野食好夠鑊氣,但好油好重味精黑椒牛仔骨: 好林,骨肉分離魚香茄子煲:好好好油,肉碎都係肥肉椒鹽九肚魚:普通,個粉皮小厚鹹魚香煎肉餅:肉唔新鮮,有D霉豉油皇炒麵:粥舖水準
做街方生意,地方風味,環境唔好有期待
都係大陸既阿姐,服務亦都唔好有幻想
野食好夠鑊氣,但好油好重味精
黑椒牛仔骨: 好林,骨肉分離
魚香茄子煲:好好好油,肉碎都係肥肉
椒鹽九肚魚:普通,個粉皮小厚
鹹魚香煎肉餅:肉唔新鮮,有D霉
豉油皇炒麵:粥舖水準

2015-06-10 4968 浏览
同朋友們喺荔枝角處理一點私務,搞掂都9點喇!環顧四周都好似冇乜野食,就同朋友齊齊搭的士落深水場搵食間野係平民街坊的食店我地四個人叫左4個餸再加兩個煲仔飯肉碎四季豆~~~全部都係一粒粒的,味道好惹味,唔油NICE咸魚煎肉餅~~~我覺得麻麻地,唔夠香脆又唔夠咸魚味,肯好個肉餅都有肉汁的沙拉豬扒~~~個豬扒好似係京都豬扒的味道,再係上面淋上一層沙律醬,OK但又唔特別咁囉一品雞~~~雞雞好滑,好香的沙薑味,不錯不錯個煲仔飯好得,D飯焦又剛好,NICE,份量唔係好大,其實一個人都食得哂
同朋友們喺荔枝角處理一點私務,搞掂都9點喇!
環顧四周都好似冇乜野食,就同朋友齊齊搭的士落深水場搵食

間野係平民街坊的食店
我地四個人叫左4個餸再加兩個煲仔飯
肉碎四季豆
肉碎四季豆~~~全部都係一粒粒的,味道好惹味,唔油NICE
咸魚煎肉餅
沙拉豬扒
一品雞
一品雞~~~雞雞好滑,好香的沙薑味,不錯不錯

2015-01-08
肉碎四季豆
一品雞
2015-05-16 4495 浏览
今日一收工就一行六人柴娃娃去深水埗覓食,由於要去鴨療買d野,所以就響openrice揀左「容記」。店內環境簡單普通,擺左幾張大檯,7點到店唔使排隊,但店員同我地講用餐時間只有1.5小時⋯甘短時間當然就要捉緊時間~菜上得好快!我地幾個人就點左幾碟小菜⋯沙拉骨:酸酸甜甜,味道都ok,但一兩舊就止,因為食太多會漏。招牌燒腩仔:味道都ok,不過芥末醬有點與別不同,呢度係用青芥末,都係用返傳統黃芥末會令腩仔味道出一點!皮不夠脆,肉質入味較嫩⋯但稱之為招牌就有點那個喇!椒鹽鮮尤:尤魚新鮮鮮甜,可惜炸得不夠火候,太濕,面粉比較糊口,唔脆!而且味道唔夠椒鹽,只能叫炸尤魚⋯椒鹽墨魚嘴:都係一樣炸得唔夠火候,麵粉太濕,但墨魚口感彈牙!草菇扒時蔬:生粉羨太重⋯椒絲通菜:普通水準!豆腐蒸魚雲:都係打茨太杰,調味過重,蓋過魚的鮮味。蝦餅:肉質彈牙,可惜又係炸得唔夠火候,表面好濕。最意想不到既反而係個菜乾蠔仔粥,好鮮甜,好香!總括,都係普通之作!炸功方面應該作改良,因為炸出黎個賣相唔吸引⋯食物茨汁亦不要太過!最後:埋單嗰位小姐員工太串嘴,態度囂張!張單可以擺響檯,一大班人埋單當然需要小小時間,係正常!佢竟然單不離
今日一收工就一行六人柴娃娃去深水埗覓食
草菇扒時蔬:生粉羨太重⋯
椒絲通菜:普通水準!
豆腐蒸魚雲:都係打茨太杰,調味過重,蓋過魚的鮮味。
蝦餅:肉質彈牙,可惜又係炸得唔夠火候,表面好濕。
最意想不到既反而係個菜乾蠔仔粥,好鮮甜,好香!

最後:埋單嗰位小姐員工太串嘴,態度囂張!張單可以擺響檯,一大班人埋單當然需要小小時間,係正常!佢竟然單不離手,不停講價錢係幾多,重複再重複,直至我地喝停佢,先肯擺低張單。佢既態度真係好唔識尊重客人,其實係一個飯後污點!
豆腐蒸魚雲
招牌燒腩仔
2015-05-15
菜乾蠔仔粥
2015-05-11 3599 浏览
我的最愛 - 焗魚腸 - 料足沒有腥味, 魚肥又有魚味魚膏 真係好正趁熱食凍咗會腥魚湯浸蜆正呀~!好多料有蘿蔔草菇紅蘿蔔好好味豉椒蒸帶子豆腐麻麻地有啲咸帶子唔彈牙坐唔夠—個鐘下一張枱嘅人都啤住你食得唔安樂一邊食一邊走一邊賣單
我的最愛 - 焗魚腸 - 料足沒有腥味, 魚肥又有魚味
魚膏 真係好正
坐唔夠—個鐘
下一張枱嘅人都啤住你
食得唔安樂
一邊食一邊走一邊賣單

上年年中的一篇新聞報導,道出容記小菜王老闆容哥,決定在2015年把容記結業的消息。失落,但慶幸的是,容哥並不是不敵地產霸權,而是想好好休息才下此決定。數年前有一段時間經常來容記晚飯,說是晚飯,其實用宵夜會比較貼切。那時加班經常工作至深夜十時後,乘的士出九龍,容記就是我們其中一個飯堂,除了因為好吃,還因為晚上九時後入座有折扣優惠,對加班的窮小子們來說,這裡就如天堂一樣。和舊同事已經有一年沒見,容記是我們其中一個回憶地,在結業之前,我就提議再來相聚。以往的容記很熱鬧,小菜好吃,價錢相宜,每晚都座無虛設。慢慢地,我們也變得不用加班到深夜,就有一段時間沒有再來了。之後曾經也有再到容記,但無論味道和熱鬧都差了一截,或許香港人太多選擇,又或者香港人已經不再愛吃宵夜,這一夜,容記同樣有點冷清。例牌先來一碟燒肉,以焗爐焗出脆皮燒肉,五層肉入口鬆化,質素多年如一,容哥的確有囂張的本錢。就因為這碟燒肉,雖然近年水準有所下降,我還是對這裡不離不棄。曾經何時,這裡的天下第一咀是我們的下酒佳品,不過這晚有兩人帶病,不喝酒,只吃咀。椒鹽夠香,卻和墨魚咀有點分離,和全盛時期相比是有點距離,但還是很不錯的下酒小品。炸

炸蝦餅是我最喜歡的,掌心大小的蝦餅厚肉彈牙,免切原件上,勝過不知多少地方。不過其實當年更厚更彈,或許,容哥最大的對手還是過去的自己吧。
容哥說沙拉骨是其獨創的,其他地方都是參考他的。我也記不起我第一次吃沙拉骨是在那裡,但容記這裡的沙拉骨的確做得很不錯。
幾個男人吃小菜,就連吃菜也要霸氣一點,容記小炒王惹味夠鑊氣,是我們這班大男人的不二之選。
以前經常吃煲仔飯,本想再回味一下,卻原來已經沒有再供應。侍應介紹蠔豉粥,粥底綿綿,蠔豉味道適中,最重要是無甚味精。塞翁失馬,這碗粥配我們這些病人,可能更合適。

如果今年之內容記真的結業,真是一件可惜的事。我之前曾經說過,與其因為容記下滑而敬而遠之,不如趁她還保持一定水準時多吃一點。在容記結束之前,就讓我們多來幾次,讓這美味深印腦海吧。
2015-03-09
2015-03-15 3623 浏览
問左深水涉地頭蟲有咩晚飯推介,介紹左: 容記小菜王,4人行約6點半到時~好好彩吾洗等位(可能早0既關係),一座低個服務員就話7點9就要交檯; 仲諗住慢慢食慢慢吹水tin!唉~得個幾鐘時間!拿拿淋問下有咩推介啦~服務員都好有禮貌同詳盡介紹-good!最後叫左真係無介紹錯,好味到停吾到口嘩-睇見都想食~數到有5層蝦餅配個沙律醬-彈牙薯仔好味過牛仔~吾錯丫有水準😊呢餐個個都話正,下次約多d fd黎叫多幾款餸先得👍👍👍👅

容記第一嘴(椒鹽)

真係無介紹錯,好味到停吾到口

揚名國際燒肉

椒絲腐乳通菜

有水準

菜乾蠔豉粥

😊

呢餐個個都話正,下次約多d fd黎叫多幾款餸先得👍👍👍👅
2015-03-13
容記第一嘴(椒鹽)
揚名國際燒肉
2015-01-19 3787 浏览
天下第一鸡棒棒哒~鱼肠吃不习惯,无感~蛤蜊煎蛋很不错~感觉是香港很多本地人去吃 价格偏高~但是这是香在香港 ~还是推荐去吃~有两家点 是一起的 ~外面也摆满了桌子 很像TVB里的场景 哈哈
蛤蜊煎蛋
鱼肠
天下第一鸡
蛤蜊煎蛋
天下第一鸡
2014-12-28 3887 浏览
舊同學生日, 打算到中菜館吃飯慶祝, 當天8時30分左右到達, 發現已人頭湧湧, 幸好自己早了一天訂位, 坐低開始叫菜, 之前已看過這裡的食評, 看到對燒肉的評語好壞不一, 十五十六之下照叫了燒肉一試, 還試了炸鮮魷...燒肉黎先, 食完一舊消去之前睇到劣評的懷疑, 趕緊去搶夾第二舊, 全部同學都好受落, 一致讚好, 另外炸鮮魷亦交足功課, 唔太溜, 脆口好食。之後上台的走地雞保持水準, 之前好怕食d雞凍, 但一食之下, 伋熱辣辣同埋有咬口, 我地當晚一行8 人, 叫了半隻雞, 加其他菜感覺份量足夠, 如好雞人士可再叫全隻。沙律骨也不錯, 但吃多兩件都會幾溜。素菜卷一般, 有同學好素, 所以叫了這個菜式, 但感覺麻麻, 可以自行商量是否需要叫這個。對比素菜卷, 草菇西蘭花的表現較好, 基本菜式唔會水淋淋。另一期待焗魚腸, 對於平時不吃內臟的我也抵受不住, 叫飯之後一定要叫埋, 料足沒有腥味, 凍天食岩岩好。爛魚煲一般, 相信可以有其他選擇。
燒肉和炸鮮魷
, 另外炸鮮魷亦交足功課, 唔太溜, 脆口好食。
走地雞
沙律骨
沙律骨也不錯, 但吃多兩件都會幾溜。
草菇西蘭花
對比素菜卷, 草菇西蘭花的表現較好, 基本菜式唔會水淋淋。
焗魚腸
爛魚煲一般, 相信可以有其他選擇。

题外话/补充资料: 整個晚餐也很滿意, 服務也不錯, 最重要係上菜的時間捉到好好, 唔會等極都冇野食, 但個人建議去到可以訂位的食店, 還是先訂位好一點。 自己的感覺是相對起到西餐廳, 中餐菜館的感覺是不太拘謹, 一路食一路傾談, 而食既野有老一輩提到的鑊氣, 面對變化中的深水埗, 相信中菜館伋都係一個特色, 寄望可以長此保持下去。
2014-12-02
庆祝纪念
生日
燒肉和炸鮮魷
走地雞
焗魚腸
  • 脆皮燒肉
返ssp咁耐都冇試過打冷。今次男朋友接我放工去試,個陣8點幾,要等位,大概等10分中。2個人食叫3個餸已經好夠,都好多下叫左天下第一咀、素菜券同蝦餅,仲叫左啤酒啤啤佢天下第一咀:好鮮甜,唔粉,唔痴牙,好淋,呢個正!素菜卷:醬汁好入味 ,送飯一流,值得試下!蝦餅:有d失望,好似$7x,冇乜蝦味..最後打冷當然要啤啤佢啦xD

2個人食叫3個餸已經好夠,都好多下

叫左天下第一咀、素菜券同蝦餅,仲叫左啤酒啤啤佢

天下第一咀

天下第一咀:好鮮甜,唔粉,唔痴牙,好淋,呢個正!

素菜卷

素菜卷:醬汁好入味 ,送飯一流,值得試下!

蝦餅

蝦餅:有d失望,好似$7x,冇乜蝦味..

最後打冷當然要啤啤佢啦xD
天下第一咀