2019-10-22 219 浏览
去上环拎咗朋友代订嘅大闸蟹,佢顺道带我去试下佢口中所讲嘅上环平民美食,居然系我最爱嘅越南Pho!目的地喺上环地铁站附近,我哋行咗大概两三分钟就到,非常方便,听闻好多OL都钟意帮衬。餐厅位于地库,门口扫上深绿色嘅墙油,加上大量越南挂画,好有格调。食物选择超级多,有大量越式小菜🤩价钱非常相宜,可惜我赶住拎啲大闸蟹返去,只好食个快餐。我嗌咗越式生牛河,汤底清澈唔混浊,牛味香浓而且冇乜油,最欣赏嘅系佢嘅香料味都几重,令成个汤底层次丰富😋牛肉肥瘦均匀,切得够薄又唔会好碎,口感软稔而且肉味颇浓👍🏻唯一缺点系啲河粉有少少粗幼不一,影响口感,不过总体都已经非常唔错。饮品我拣咗鲜椰青,非常新鲜🤩我谂系我喺香港餐厅饮过最新鲜嘅椰青!椰青水非常鲜甜,而且雪得好够冻,十级解渴消暑👍🏻连椰青肉都非常新鲜,够哂熟,好容易刮,口感软滑而且味道清甜,感觉好滋润😛朋友嗌嘅香茅鸡翼汤檬亦唔错👍🏻鸡翼外皮香脆,内里肉嫩多汁,香茅嘅味道亦颇重😋可惜尺寸就偏细少少,如果大只啲就更完美!汤檬嘅汤底就冇我嘅生牛肉河咁香浓,不过加上鲜香嘅「碌冧」,即刻加哂分😉估唔到上环都能够揾到咁抵食而且高质素嘅越南嘢,下次有机会一定要试下佢嘅小菜

越式生牛河

香茅鸡翼汤檬
估唔到上环都能够揾到咁抵食而且高质素嘅越南嘢,下次有机会一定要试下佢嘅小菜😛

越式生牛河