2021-10-18
鮨慎系比较传统既寿司omakase,唔会有好多花巧野,主要食食材鲜味。最近今次食既lunch都要三个月前订定,我订果阵要求坐bar枱同埋要日本师傅整,今次serve既系Kami San,识广东话,每件寿司上既时候都会讲下系咩寿司神水 ($680)茶碗蒸八爪鱼 柔软有小小弹性,鲜甜味唔错,酱油腌渍味道啱啱好中拖罗第一件寿司系比较浓味既中拖罗,鱼味同脂香同样浓郁,质感柔软,差唔多系入口即融😍醋饭用赤醋,微酸,算系比较柔和既味道左口鱼通常左口鱼都系炙烧做法,食鱼油香,呢件冇咁做,爽口有清淡既鱼味,亦有小小袖子,食落几清新甜虾 甘甜软糯,暂时食过最好食既甜虾😍深海池鱼 鱼味唔错有油香,同左口鱼一样用袖子突出鲜味北寄贝表面有𠝹花,几鲜甜,但又系用袖子,连续几件都有袖子,味道有啲重覆😂金目鲷由呢件寿司开始上啲比较浓味既鱼,冇炙烧过但食落油脂已经好香😝赤身色泽几靓,表面有𠝹几下食落更柔软,酱油渍做法,鱼味浓郁😍大拖罗师傅将几片大拖罗叠埋,冇筋,鱼油超香😋不过我朋友话佢果几片大拖罗温度有啲唔同,食落差咁小小,我果件就唔太觉有呢个问题春子鲷师傅上果阵话系鲷鱼BB😂鱼味好浓既白身鱼赤鯥少数有炙烧过既寿司,
神水 ($680)
茶碗蒸
八爪鱼 柔软有小小弹性,鲜甜味唔错,酱油腌渍味道啱啱好
中拖罗
左口鱼
甜虾 甘甜软糯,暂时食过最好食既甜虾😍
深海池鱼 鱼味唔错有油香,同左口鱼一样用袖子突出鲜味
北寄贝
金目鲷
赤身
色泽几靓,表面有𠝹几下食落更柔软,酱油渍做法,鱼味浓郁😍
大拖罗
春子鲷
师傅上果阵话系鲷鱼BB😂鱼味好浓既白身鱼
赤鯥
少数有炙烧过既寿司,油脂丰富,鱼油香到不得了😍虽然系白身鱼但油脂同拖罗差唔多,全餐最惊喜既一件
吞拿鱼蓉手卷
紫菜好脆,鱼蓉高质,手卷入面有紫苏叶,好食😋
玉子烧
好少会有两种唔同既玉子烧,一种绵密,另一种松软,两种都好好食😝
昆布海胆
食完玉子烧之后我发觉好似冇食到海胆,而我上两次黎食系有既,我数返食过既寿司有十一件,但呢个set系有十二件既,咁我问个侍应呢个set系咪应该有海胆,佢话系,我答返佢话冇食过。之后佢同师傅讲,师傅就呆左咁十几秒,之后整返比我地食😂朋友仲话冇可能会漏左架,但佢真系唔记得左整😂
同平时食既海胆寿司唔同,呢度系昆布海胆,海胆唔错几鲜甜,但应该因为有昆布先咁甜,好食不过钟意海胆军舰多啲
最后仲有个芝麻雪糕配最中饼,正常水平
价钱: $748/位 (有加一)
环境: 8.5/10
味道: 9.5/10