2017-12-26 36 浏览
估唔到奥海城附近会有一间大众价钱的抵食泰国菜餐厅,真系极为方便,餐厅装潢好有泰国feel,而且食物质素都相当唔错。饮品方面我同朋友分别叫左落神花茶同椰青,落神花茶好香,闻落令人心旷神怡;椰青亦都又甜又清新,比起其他地方饮到的椰青更有泰式风味。我地叫左几个小食,泰国鸡翼非常香口,少许辣但香气同味道都令人食指大动;串烧猪肉味道浓郁,食完令我地开哂胃口;再加埋黄金炸虾饼,三样香口食物已令我地感到非常惊喜。另外我地仲叫左一个肉碎生菜包,单吃泰式配味的肉碎都一样好好食,再以生菜包夹肉碎食落既爽口又有咬口,感觉是颇为健康的食法。主食方面我地叫左两样,1.)脆肉船河: 价钱相宜又饱肚,河粉细细条非常滑,汤🥣底好好味,如将河粉连同脆肉同时入口,淡淡的河粉加上浓味的脆肉会变得非常配合!但最令我地惊喜的其实系2.)青咖哩牛腩饭,既有泰式咖哩的香味而且辣度又适中,牛腩亦炆得刚刚好唔会太韧,绝对系全餐最好的一道,值得推介🍽最后我地食埋千层糕做甜品,几件绿色三角形的千层糕摆起来就好似圣诞树咁,真系相当应节,食落仲暖笠笠充满椰香味,呢份甜品满分,一定要试

2017-12-16