2023-04-27 3354 浏览
韩屋系一间几有名气嘅韩国餐厅,参鸡汤系其中一款人气菜式,好多人推荐。食完,觉得试一次都可以。但价钱有啲贵,令人无再试嘅意欲😂😂。💁🏻‍♀️参鸡汤清甜得嚟,有淡淡、隐隐约约嘅参味,并唔系果种劲重参味嘅热汤。个人几钟意咁🤣🤣,太重参味嘅话有啲难入口。韩式参鸡汤唔似中式汤水会加好多药材,韩屋话自己无落味精,而饮落都似天然甜味,咁果阵清甜应该系来自人参、鸡同红枣等等。💁🏻‍♀️个汤的确唔错,不过鸡肉某啲部分略嫌鞋。鸡髀位都还好,其它部分好鞋下。糯米太少啦,糯米伴参鸡汤食系好正,但糯米份量咁少唔够喉。虽然系比成只鸡你,但系春鸡嚟,唔好expect份量好多。至于饺子王,的确好多泡菜馅料,但无咩特别。Overall唔差,不过唔系特别出色,水平比一般韩式餐厅高,但未去到premium,咁样比较之下,价钱略贵。📚韩国人钟意热天食参鸡汤,因为天气热加上食热汤,可以以热治热,自然流汗将体内不好的嘅嘢排出嚟。参鸡汤通常选用春鸡,而春鸡含有较多蛋白质。🌝韩式参鸡汤感觉唔太肥,因为没有经过高温煎炸,都无用好多香料/酱料。但成只鸡连鸡皮煲,鸡皮会释出好多油脂落汤水到,如果食埋鸡皮卡路里会好高。📜🥢参鸡汤🥘 $168🥢泡

泡菜饺子王
泡菜饺子王