2022-07-28
星期日同老朋友 farewell ,佢住观塘附近都好多嘢食,我哋企咗喺巧明街 谂紧向左走定向右走嘅时候,佢就行咗去比较少人嘅方向,保险大楼对面原来有间 holiday inn express 酒店, 平时都唔太为意添!酒店里面有间 西餐厅 Walter Bistro,舒适地方,空间大,丰富美食,可以选择 semi buffet ,追加主菜的餐牌都好吸引,决定试试。晚市做紧优惠,折完平均每位$400-500,重点系可以任食生蚝🦪 现场即开生蚝,好新鲜非常吸引。餐厅装修布置以 Tiffany Blue 为主色,自助食物在餐厅正中位置,款式都唔少,基本上食得好满足,有即开生蚝🦪,海鲜拼盘、沙律🥗吧、cold cut、刺身、寿司🍣 热荤 、西冷牛扒、甜品蛋糕🍰 矜贵雪糕 movenpick! 即开生蚝有位大力士厨师即开生蚝,都好辛苦下,每人每次生蚝 2只,无限供应,所以唔使心急,我食咗四只已经够啦!哈哈!朋友喜欢食生蚝,佢就食咗半打,我见旁边食客一定是生蚝爱好者,他们真的吃到有赚耶。生蚝质素也很好,海水味浓郁,肉质爽口鲜甜,洒上一点柠檬汁,鲜味更突出,生蚝是必食之选。海鲜拼盘环球海鲜有冻虾、青
即开生蚝
海鲜拼盘
环球海鲜有冻虾、青口、翡翠螺,海虾大大只好爽甜,翡翠螺爽脆口感好滑溜。
沙律
沙律菜喺一田买其实好贵,所以食多啲菜有益,种类多又新鲜,醒胃沙律菜是夏日小凉伴。
冷盘
冷盘有我最爱的烟三文鱼,入口咸香满溢,其余芝士、西班牙火腿、密瓜选择都几多,食到停唔到口。
刺身寿司
刺身每晚都唔同,我今晚就有三文鱼同带子,带子系厚切,入口鲜甜;仲有我喜欢的鳗鱼寿司🍣好好食!
热荤
热荤衬热食嘅𩠌菜,同冷盘相反;有鸡、烧腩肉,还有炒饭。令人垂涎三尺的即切西冷牛扒,当中牛扒味道都唔错。
最钟意呢度地方够大,可以同朋友慢慢倾偈,没有时间限制,又唔使俾人赶走食两轮,呢个价钱真心抵食!因为我哋前后成几个钟,所以我哋都追加了主菜。价钱相当吸引,最平加 $68 就有交易,我最后追加了香煎鱼柳及新鲜蔬菜。
主菜
香煎鱼柳及新鲜蔬菜
主菜份量大,配有新鲜蔬菜及薯蓉,香煎鱼柳皮香脆,配上厚身又嫩滑的鱼肉,肉质嫩腍,肉汁丰富,性价比很高。
Movenpick雪糕
唔可以错过嘅甜品,有朱古力蛋糕同埋 Movenpick 雪糕作结。
最后送餐饮一杯,85折后每位400几蚊,性价比高,环境服务都唔错,好满意!下次仲可以约其他朋友嚟倾足一晚。