2024-01-03 103 浏览
同朋友嚟咗西营盘一日游,晚餐我哋就拣咗呢间相马日式火锅,全日消耗咗好多体力,一定要打边炉食返够本!首先,胡椒花胶鸡汤呢,饮落去真系好有补身嘅感觉🤗!汤头透明而且澄清,见到师傅熬汤嘅功夫功力真系一流👌🏼。花胶嘅口感弹牙,仲有淡淡嘅海味,同胡椒香气完美咁融合落去,啲胡椒既可以暖胃又唔会过于呛鼻😌。鸡肉方面,用嘅系精选嘅老母鸡,肉质结实又充满鸡味,啖啖肉吃落都觉得满足😋。重点系,饮完呢个汤之后,成个人都感觉暖笠笠,尤其系喺天气凉凉𠮶阵时,一碗热腾腾嘅胡椒花胶鸡汤真系无得顶,真系大大嘅满足🥣!我好推荐大家都试一试,尤其系返工疲累或者觉得身体未够暖和𠮶时候,来一碗,保证心情都好起来!👍跟住就可以开始食大闸蟹啦,大闸蟹仲大个拳头,好多蟹膏,真材实料。海鲜蒸锅食开边龙虾真系一流,龙虾蒸完之后好鲜甜,同埋比想像中多肉好多!食完之后都有加埋其他海鲜一齐落去蒸。通常啲人打边炉钟意食牛肉,但我自己就比较钟意食鸡肉,呢间火锅店仲有鸡髀肉添,非常厚肉,又滑又嫩!配料方面,当然唔少得最基本嘅丸子,每一粒都系大大粒,芝士丸超浓郁,墨丸好弹牙,加少少酱汁已经好好味。