朋友带咗我去旺角食晏,但位置唔系闹市中心🤔,而系喺长沙街嘅「直烧和牛商店」。基本上普通行街未必会经过,但餐厅人气颇高的,要排队入座,你就知佢乜料啦。原来餐厅系食石烧牛🔥,起初不抱太大期望,因为好似度度都差唔多,不过食完就发现大有惊喜。菜式选择唔多,但佢唔系问你要几多克、求其切一大嚿肉畀你自己烧𠮶种,而系经已切好一片片,方便拎去烧。肉本身嘅价钱唔算贵,午市/晚市加$28/$38就可以变成丰富嘅定食,就如图片中一样缤纷😍。餐枱唔大张,不过啱啱好够摆晒啲嘢。石烧火候都算唔差,但面积较细,要慢慢烧。吉列牛脷($98),呢个系小店嘅名物🌟,每枱都有嗌,我相信其中一个主要原因系任食!话就话任食♾,但第一碟上嘅时候已经好震撼,绕圈排足足有成25件,仲要讲紧唔系好薄、好细块。如果仲能Encore的话,我赞你叻🤣。牛脷处理得好出色🐮👅,首先佢厚薄适中,质感一啲都唔韧,但又唔会太稔。第二,吉列皮紧贴牛脷,烧完之后口感脆卜卜,唔会成口粉,亦唔油腻。最后,吱少少柠檬汁同沾酱汁食就完美!手切鹿儿岛黑毛和牛($158/120g),🥩佢呢个坚系和牛,唔系得个名,食落油份充足,从肉身睇亦见到好靓嘅脂肪纹理。店员拎出嚟
手切鹿儿岛黑毛和牛
手切鹿儿岛黑毛和牛($158/120g),🥩佢呢个坚系和牛,唔系得个名,食落油份充足,从肉身睇亦见到好靓嘅脂肪纹理。店员拎出嚟时,牛肉已经溶咗雪,唔会硬邦邦,再轻轻洒啲盐粒,就能突显牛味。一客和牛约有十片,厚度刚好,就算男仔食都够有突😋。
唐扬鸡髀
我哋见小食价钱唔贵,所以就嗌咗份唐扬鸡髀($38/9件)。🍗炸鸡份量同样吓人,用汤碗上,我都无细数几多件,总之就好多,性价比高。炸鸡皮脆,鸡肉唔算好嫩,但都唔嚡,建议沾伴旁嘅黑松露汁食🍄。
紫菜月见饭
紫菜月见饭,紫菜饭又系正嘅🍚,白饭完全被紫菜所遮盖,中间再加原只蛋黄,捞匀食就算无𩠌都成碗食得晒,因为好惹味。🍳笃穿蛋黄都无令饭过湿,珍珠米本身粒粒分明又软熟。
水牛芝士沙律配柚子醋
跟餐沙律系迷你版嘅水牛芝士沙律配柚子醋🥗,特别之处必定系𠮶粒水牛芝士,多数西餐先有得食嘛。芝士口感烟韧,带微微奶香🧀。另外,沙律菜本身都新鲜,沾柚子醋食开胃。
泠泡白桃乌龙茶
泠泡白桃乌龙茶唔使额外加钱,大大枝以樽装上。🍵乌龙茶清香,渗出微微白桃味,最紧要系无糖,清热气啱晒。
总括嚟讲,直烧和牛商店嘅食物质素优秀,绝对系意料之外。我敢讲佢系我食过最好食嘅石烧牛店💯,没有之一,无论吉列牛舌定和牛都好好食,份量又多!唯一挑剔嘅地方就系环境麻麻哋,冷气唔太够,不过女店员好好人,见我哋大汗踏细汗,就将风机嘅出风口转向我哋。朋友唔食紫菜,佢又乐意帮忙分开上,服务态度专业,抵赞👍。
紫菜月见饭
水牛芝士沙律配柚子醋