2023-07-03
上星期终于试到人气嘅台式烤肉店—安平烧肉!安平烧肉作为牛大人嘅姊妹店,口碑一直唔错,坐埋位就发现有超级多选择,海鲜、猪、牛、鸡样样有齐,再加埋唔同嘅小食,可以拣嘅食品数目超过100款,真系睇到人眼花撩乱🤣🤣🤣澳洲M5和牛吃到饱(19:30前离座) $378 // 肉类 //安格斯牛小排严选裙边牛柳澳洲M5和牛肩胛肉🥇山椒牛柳丁🥈严选牛仔骨SRF极黑一口牛美国SRF极黑牛三角牛肩肉盐选牛舌盐蒜麻油鸡腿肉黑椒洋葱牛舌牛舌芯(每人两件)🥉其实我哋肉类每款都系拣咗x1 已经摆到成枱都系🤯🤯🤯几欣赏佢哋即使将唔同嘅肉类放埋喺同一盘,都会有纸牌写明边款打边款,所以你食落口嘅时候就唔会有唔知自己食紧乜嘢肉嘅感觉😌😌😌佢哋嘅牛肉项目的确系最强嘅❗️套餐主打嘅M5和牛冇令我哋失望,牛肉软滑得黎又充满油香,理所当然成为咗我哋心目中嘅No.1🥰🥰🥰第二名系成功跑出嘅山椒牛柳丁,呢个净系睇名冇谂过会咁好食🤣🤣🤣个腌料帮佢加咗唔少分, 食落口非常惹味🤤🤤🤤去到后期真系不停重点嗌呢一个🤪🤪🤪第三名系随餐赠送嘅牛舌芯(所以每人只有两条),口感确实系弹牙过普通嘅薄切牛舌好多😚😚😚除咗牛嘅选项之外,我哋都有叫一轮鸡嘅主场
澳洲M5和牛吃到饱(19:30前离座) $378
盐选牛舌
盐蒜麻油鸡腿肉
黑椒洋葱牛舌
牛舌芯(每人两件)🥉
除咗牛嘅选项之外,我哋都有叫一轮鸡嘅主场🍗🍗🍗佢哋嘅鸡翼系拆骨嘅单骨鸡翼,所以食落好方便,鸡肉嘅调味系好地道嘅台式风味,就算系原味嘅鸡肉都好嫩滑多汁,所以都几推介大家主攻牛肉嘅同时都可以叫下佢哋嘅鸡肉黎试下!
// 海鲜 //
盐蒜烧生蚝
烧帆立贝 🥇
爽弹虎虾 🥈
屏东烧鱼腹 🥉
安平私房烤青口
丝瓜煮蚬
除咗肉类之外,海鲜都系佢哋嘅强项,尤其烧帆立贝同虎虾嘅质素绝对媲美单点嘅烧烤店🦐🦐🦐仲有生蚝可以任叫🦪🦪🦪帆立贝上面加咗少少牛油,所以食嘅时候帆立贝嘅汁同牛油好似慢慢炆紧个帆立贝咁,令到佢超入味😋😋😋同埋帆立贝熟左之后嘅size同未烧之前差唔多大,食落口仲系啖啖肉、鲜甜又弹牙,真系好好食!
// 沙瓦 //
姜母茶沙瓦 $30
柠檬沙瓦 $30
我哋另外都有叫佢哋嘅姜母茶沙瓦同埋柠檬沙瓦,不过可能因为我哋唔系太习惯姜母茶嘅味道🙈🙈🙈所以就钟意柠檬沙瓦多啲,比较清新解渴,大家嚟烧肉嘅时候都可以叫黎解下腻!
味道:👩🏻💻8/10
性价比:👩🏻💻8/10