2024-04-18
假日打算去上水大水管拍照在上水乘搭51K小巴在总站落车。行咗几分钟左右,右手边见到有间食豆腐花舖头,好奇入去一看,原来唔止豆腐花,还有好多小食,于是乎先在这里坐坐最特别呢度有豆腐花任食$15,不过只限于热食,而我哋食咗冻嘅,每碗$10,豆花香浓豆味,赞买咗一支一公升不加糖的豆浆两份饮$12,非常抵饮,同样香浓豆味见到佢其实出面有几间舖头都有得卖,不过就唔知系咪同一个价钱。煎豆腐 $15(5件)即叫即煎,买咗之后有一张飞仔畀你,你要睇住萤光幕同佢会有广播提你出去攞。新鲜热辣煎出嚟 ,外面香脆而里面好嫩滑当天搭小巴之前喺上水广场食咗嘢,又惊太阳落山影唔到大水管, 所以匆匆食咗少少嘢就走了择日重赛,我哋依然食冻豆花,不过今次一黑一白,黑色即是黑芝麻豆腐花,但系我觉得白色比较出色, 可能我钟意白色豆味重少少。上次冇食嘅煎酿豆卜$18 (8件),应该酿咗少少鱼肉,呢个必食,外面好香脆煎素鸭$15 (6件),相比自己在家中煎的,香脆好多,又够干身今次拎定环保大袋,买咗支竹,扁腐皮,豆卜,腐乳返屋企呢度地方宽阔,虽然喺室外,但系有帐篷,一啲都唔晒。呢两次都系假日去,唔系话好多人,我仲拣同一张枱坐,感
煎豆腐 $15(5件)
今次拎定环保大袋,买咗支竹,扁腐皮,豆卜,腐乳返屋企
呢度地方宽阔,虽然喺室外,但系有帐篷,一啲都唔晒。呢两次都系假日去,唔系话好多人,我仲拣同一张枱坐,感觉好舒服