2020-11-18
1929 浏览
以前喺呢边返工,都会周围揾好嘢食。记得之前食过呢间酒店嘅buffet dinner,印象唔错,今晚同旧同事食饭,就拣咗过嚟回味一下。原来餐厅喺11月初开始做紧新加坡主题嘅自助餐,一系列地道新加坡美食包括:星洲海南鸡饭、沙嗲串、肉骨茶、叻沙、胡椒虾、炒贵刁、福建虾汤面⋯⋯ 我哋当中有个新加坡同事,佢食过之后,话呢度嘅食物质素好高,令佢食到家乡嘅味道,全部口味都好正宗。呢个海南鸡饭,鸡上髀肉嫩香滑,油饭混合酱汁真系好惹味。呢个胡椒虾绝对惊喜,粒粒黑胡椒爆鲜虾,只只都好香脆入味,我连壳都吞埋。炒贵刁又系必食,唔会太油腻但好够镬气。当然唔可以错过呢碗椰香十足嘅叻沙,鱼蛋同虾都好弹牙。仲有呢个正宗新加坡沙律 —— 加多加多。当然唔少得一系列嘅海鲜同刺身选择。另外,仲有经典星洲小食及甜品则包咖央多士、招牌班兰蛋糕、鸡蛋仔、冬阴功挞、香茅蛋糕、仲有嚤嚤渣渣。呢个新家坡主题会做到2021年2月,宜家网上预订仲有七折优惠添!
呢个海南鸡饭,鸡上髀肉嫩香滑,油饭混合酱汁真系好惹味。
炒贵刁又系必食,唔会太油腻但好够镬气。
当然唔可以错过呢碗椰香十足嘅叻沙,鱼蛋同虾都好弹牙。
仲有呢个正宗新加坡沙律 —— 加多加多。
当然唔少得一系列嘅海鲜同刺身选择。