2011-01-18 49 浏览
细个时最憎食蝴蝶酥, 一来唔喜欢食甜嘢, 更嫌佢又硬又肥又甜又"立", 成日笑我啲妹, 唔知佢哋点解会食埋.啲咁嘅垃圾但一次偶然嘅机会, 令我对呢样嘢彻底改观.冇接触呢样嘢OVER30年, 有日比我喺家中见倒, 原来系朋友圣诞送嘅, 望见个名好熟, 好似呢排好HIT. 咁本住30年冇食嘅好奇心, 又想知呢间嘢有啲咩咁巴之闭, 系咁二试一啖啦一咬就觉得好松脆, 好轻身, 同旧时食嘅好重好硬同有啲韧嘅感觉好唔同, 再细尝, 有少许甜, 但已经绝对足够, 而甜得嚟又唔会"立". 而且一啲都唔肥腻.呢啲已为呢件嘢攞好高嘅分数, 但最AMAZING嘅系, 入口冇耐, 当食倒松, 脆, 轻身, 甜, 同香之后, 自然想一啖吞佢落肚, 想吞之际, 件酥突然好似魔术咁喺口中差不多完全消失, 剩低嘅只系呢件蝴蝶酥绕梁三日嘅味道同口感... 直承就好似现时份子料理喜爱玩嘅帽子戏法咁.当时真系呆左一呆, 咁唔信之下一啖一啖咁食, 转眼食左半包. 最劲嘅系食后一啲饱同腻嘅咁觉都冇, 真系可以食好多.大家可能觉得我咁讲好跨张, 但系呢件同我30年前食嘅真系天同地嘅分别, 亦可能而家周围嘅中式甜饼都已进步到咁嘅地

但一次偶然嘅机会, 令我对呢样嘢彻底改观.

大家可能觉得我咁讲好跨张, 但系呢件同我30年前食嘅真系天同地嘅分别, 亦可能而家周围嘅中式甜饼都已进步到咁嘅地步, 只系我仲系井底之蛙, , 如果系咁, 愿闻其详. 但事实就系我食佢时𠮶种惊艳嘅感觉, 真系冇呃你
呢包嘢买$42
一包有15件, 即系每件 $2.80
好细件, 比起当年食嘅, 四份一都唔知有冇...
虽然唔平, 但绝对值回票价
2 分钟 (外卖自取)
$42 (其他)
  • 蝴蝶酥