2016-12-28 623 浏览
臭渠嘅其中一条食街系大排档集中地,潮丰系其中一家以潮州打冷为题嘅店舖。气氛都系长期旺,今次第一次去食,睇吓点解咁受欢迎。大多数人都系嚟食打边炉,再叫啲潮式拼盘,一路摸住酒杯底吹水,一边叹呢啲小食。我同男友就叫咗4款小菜。前菜系煎蚝饼,蚝仔都几大粒,份量又多,有两大块,不过徧油,越食越油。其次上嘅小菜都好大碟,其实两个人叫两款𩠌都可以。叫咗半只有葱油鸡,啲酱汁都几香。而鸡肉都嫩滑,够实净。仲有虾酱通菜牛肉,虾酱味未够,食唔到个精粹。牛肉就够薄无筋,不过整体味道都系中规中矩。最后叫多碟椒盐豆腐,食打冷点少得椒盐野。可惜咬一口豆腐,似食咗阵风,有豆味不过入而无乜点食到豆腐,而且椒盐味唔出,比食豆卜仲要失望。