2021-11-16
唔知点解呢排个人突然开始钟意食粥,所以朋友带左我黎呢间旧式粥舖试下。今次黎到每人叫左一个粥,分别系牛肉粥及鸡粥,另外再配个怀旧猪肠粉($18)牛肉粥叫左个正常份量既牛肉粥,入面既牛肉片又多又大片,而且质感嫩滑,配埋佢地提供既葱豉油,味道会再咸鲜一点;而粥底本身亦都好够热同埋好绵,成碗野食完系会好饱鸡粥鸡粥同牛肉粥既份量同粥底一样,而且鸡件同样又多又大件,不过不得不赞既系,佢既鸡件全部都系去左骨既,要知道食粥时都系大啖大啖咁食,而且通常唔经嘴嚼的,所以去骨鸡件就相对可以食得方便又放心,同时亦都唔驶担心有碎肉系粥入面既情况拉。怀旧猪肠粉($18)猪肠粉都系好有份量,而且肠粉好滑,唔会有好粉,好易散开既情况出现。白萝卜又大好大碗,配埋清汤,食萝卜原汁原味,多汁冇渣。基本上我对呢度既野食都好满意,因为啲野食真系份量十足,而且材料亦一啲都唔吝啬,肉都比得好足,岩埋我呢啲食肉兽。
牛肉粥
鸡粥
怀旧猪肠粉($18)
白萝卜
又大好大碗,配埋清汤,食萝卜原汁原味,多汁冇渣。