2022-12-13 15 浏览
Thaiology 系旺角市中心琼华中心,地点相当方便,好容易约到朋友一齐食。今次因为得两个人食,所以叫咗三款食物😋份量刚刚好小食并盘食泰国菜经常叫嘅系小食拼盘,因为小食拼盘里面有炸春卷、串烧、鱼饼、鸡翼等等,总系满足到大家嘅愿望。呢份小食拼盘最出色,我觉得系串烧同埋炸春卷,串烧鸡肉好嫩滑,唔会好干。生菜包另外泰国菜必食嘅一定系生菜包,呢度嘅生菜包系猪肉嚟,佢嘅猪肉食得出系新鲜猪肉,而且调味都好足够,最重点系佢系用极新鲜嘅生菜,啲样嘢比较少泰国餐厅做得到。炒椰菜苗今次拣咗泰式炒椰菜苗,佢分椰菜苗嘅份量相当大,两个人都食唔晒,而且佢嘅椰菜苗都比较特别,比较爽口,食起上嚟都系好食的。椰汁海鲜汤泰国餐厅通常有冬阴功饮,比较少有椰汁海鲜汤。呢个汤有好龙厚嘅椰汁味,配上一啲虾、蘑菇等等嘅材料。总括嚟讲呢间泰菜款式选择好多,而且份量亦都比较多,建议比较多人嘅聚会可以嚟呢间,例如四个人左右就刚刚好。

今次因为得两个人食,所以叫咗三款食物😋份量刚刚好

小食并盘

生菜包