2020-10-19
同朋友系荃湾食完饭 念梗食咩甜品 就醒起荃湾开左间台湾过江龙既芋圆甜品铺 鲜芋仙 身为芋圆控既我就过左去试下!一去到发现门口外排左好长既队原来咁受欢迎!最后排左大半个钟左右终于轮到我点餐! 点左佢地既季节限定 芋头牛奶冰!! 额外再加多个小芋圆甜品一上到黎就已经觉得大份😳而且上面仲有一球云呢拿雪糕 但冇咩特别🧐 冰身方便加上大量嘅黑糖糖浆及炼奶 食落超级浓郁而且好甜 但我个人比较钟意重口味所以对我来讲可以接受 至于芋圆方面 由于我加嘅系小芋圆所以口感差啲食落都唔知自己食紧芋圆😂 要一啖食好多粒芋圆先试到佢嘅味道😟 但其实芋圆本身嘅味道唔差Q弹而且芋头味重 所以建议加返正常size嘅芋圆❤️ 至于蜜芋头方面 份量较多芋头质感呈粉状 芋头size都算大粒 实心!☺️总括嚟讲一份芋头牛奶冰已经可以足够两个人食🤩 最后我同朋友都食唔晒😂 可能因为芋头嘅份量特别多但系芋圆嘅份量比较少 如果芋头条嘅份量可以多啲就更完美 会返去再试!!