2022-11-12
🇭🇰华记潮州卤水车仔面·呢间我哋之前喺太子食饺子嘅时候见到超多人排队 好似好正咁 所以bookmark左一路都好想试 近排见佢喺西环开咗新分店就终于嚟咗啦😎😎·四𩠌车仔面$58我哋见到佢有四𩠌拣好似好丰富咁 所以就嗌咗两碗😈不过佢真系超大碗 佢个面就算扣咗底都仲系超多 而且佢每样𩠌都有四至五旧 好足料🤩🤩而且佢个卤水汤底系超正 佢系劲甜 而且完全唔会油腻 就咁饮都好好味😋之后佢呢度系好多嘢都有得俾你拣嘅 你可以自己拣芫荽或者葱嘅份量 亦都可以拣面嘅质地 辣度 超贴心😚面底方面我自己觉得油面同米粉都好衬个卤水 油面食落就会有口感啲 米粉就会索汤啲 两个都好正🤤🤤·猪手 l 猪肚 l 猪心 l 猪大肠(瘦) l 猪润萝卜 l 卤水豆腐| 油麦菜佢呢度系有超多猪杂同埋牛杂拣 我哋今次就主要试左佢既猪🐷我自己最钟意佢个猪手 佢呢个系炆到劲入味 而且佢系炆到仲有少少咬口个种黎既 中间𠮶啲关节位劲好食 我自己好钟意🤤🤤之后佢个猪肚同猪心口感都好好 而且处理得好干净 比较特别既系佢呢度嘅猪大肠系有得拣瘦既 冇咁多肥膏食落就冇咁骚😈反而佢个猪膶我自己就觉得佢有少少涩 相对上冇其他咁好食🫢🤣🤣之后素菜方
四𩠌车仔面$58
猪手 l 猪肚 l 猪心 l 猪大肠(瘦) l 猪润
萝卜 l 卤水豆腐| 油麦菜
佢呢度系有超多猪杂同埋牛杂拣 我哋今次就主要试左佢既猪🐷我自己最钟意佢个猪手 佢呢个系炆到劲入味 而且佢系炆到仲有少少咬口个种黎既 中间𠮶啲关节位劲好食 我自己好钟意🤤🤤之后佢个猪肚同猪心口感都好好 而且处理得好干净 比较特别既系佢呢度嘅猪大肠系有得拣瘦既 冇咁多肥膏食落就冇咁骚😈反而佢个猪膶我自己就觉得佢有少少涩 相对上冇其他咁好食🫢🤣🤣之后素菜方面佢个萝卜系劲大嚿 劲入味 超甜 我自己好钟意 不过美中不足就系佢有啲边边位稍为有少少渣 不过都系好味既😋之后佢个卤水豆腐都系超入味 佢中间个网状结构系索到劲多汁 一咬嘅时候劲juicy 另外个油麦菜都好夹个卤水😎😎
新鲜鱿鱼须$45
之后小食方面我哋见佢墙上面有推介呢个鱿鱼须就嗌咗一份😌佢呢一个系有少少辣油咁样 超级惹味 而且佢份量都好多 鱿鱼个质感都整得好好 尤其系佢中间头𠮶个部份 超弹牙😍
#rbyeat
#rby港式