2023-04-24
表弟下星期即将移居澳洲, 临飞前约佢食餐farewell dinner。表弟做教师, 热爱艺术文化气息, 所以选址近鹅颈桥、以梵高名画做主题嘅西餐厅。餐厅面积不大, 划分为娱乐同用餐区, 墙上挂了不少梵高名画, 欣赏又可以打卡。晚市主要供应多款dinner set, 均能满足肉食、素食同追求健康嘅食客。我地各人都拣咗个dinner set, 同样包括了是日餐汤同埋餐包。是日餐汤-杂菜汤 + 餐包味道很淡, 超微酸甜, 有好多好林嘅杂菜; 餐包即烘热, 自行搽上牛油。我所拣嘅Dinner set, 首先有欧陆式前菜小食,主要以牛油果制成, 口感creamy, 没有任何调味, 味道简单。正当期望不太大时, 主菜就带来了surprise! 【火焰美国Prime护心肉牛柳串】HK$378原本意为牛肉串份量好少, 不足够饱, 但原来所串嘅牛柳厚切大大粒,上台时淋上火焰, 店员控制所烧嘅时间, 再转移放于碟上, 整个main course超丰富!每串串有三件护心肉牛柳、青红黄椒、蘑菇, 护心肉牛柳熟度掌握的非常好, 内里肉质keep到嫩红多汁, 沾上牛肉烧汁, 牛味更加浓郁。伴碟有沙律菜同埋蒜蓉香
是日餐汤-杂菜汤 + 餐包
我所拣嘅Dinner set, 首先有欧陆式前菜小食,
正当期望不太大时, 主菜就带来了surprise!
【火焰美国Prime护心肉牛柳串】HK$378
每串串有三件护心肉牛柳、青红黄椒、蘑菇, 护心肉牛柳熟度掌握的非常好, 内里肉质keep到嫩红多汁, 沾上牛肉烧汁, 牛味更加浓郁。伴碟有沙律菜同埋蒜蓉香草酱薯角, 薯角口感偏硬。
套餐包括了Coffee/Tea同埋精选甜品, 另+$48升级朱古力心太软
心太软烘得暖暖带微脆, 一切开, 流心朱古力即时涌出, 朱古力味香浓, 配上雪糕, balance心太软温度同味道, 推介。
另一款dinner set拣咗---Healthy Meal
二选一拣咗: 挪威雪蟹田园沙律
爽脆沙律菜上加了甜甜地蟹肉, 自行加黑醋, 清新。
【意式轻煎虎虾纽西兰牛柳粒蒜片意大利粉 (有机橄榄油) 】HK$298
意粉口感偏硬身, 加咗橄榄油令整个口感顺滑。整体味道偏淡, 符合健康!
而虎虾虽然有啲痴壳, 但口感依然实肉, 带点鲜甜。伴有沙律菜, 中和了橄榄油份。
法式焦糖炖蛋: 甜甜地, 如果份量多d会更满足。
餐茶拣咗茉莉伯爵茶, 正好清新一下口腔。