2021-08-13
屋企零食又清仓, 今早同丫妹一齐去将军澳Donki补货, 顺便食lunch。我俩都喜欢食韩国菜, 特意去咗呢间系多年前于港岛区食过嘅Seoulmate一向系MONTEREY Place开嘅餐厅环境都极为整洁干净企理, 呢点正正系我其一特登会去食嘅原因。餐厅开始营业时间正好系lunch hour, 有lunch set供应, 每款都包餐饮, 转其他饮品正价减$20。order了两个sets, 其中一杯加咗$26转【紫薯拿铁雪山】芝士奶盖泻出杯外, 令卖相有如雪山般相似; 先啜一啖, 芝士咸香幼滑, 相对紫薯味偏淡。【炸鸡配芝士唔辣咖哩蕃茄浓汁捞稻庭乌冬】HK$78呢款味道偏重, 炸鸡虽不是炸得金黄而是焦㶶, 但炸皮极为香脆, 肉质不算嫩, 亦唔会太干身; 面层大量已焗透芝士可以拉出芝士丝, 好邪恶啊! 不过芝士好快凝固成一块, 只好一块咁咬, 芝士味浓, 选用了幼身稻庭乌冬, 更能吸了咖哩汁, 啖啖充满浓郁咖哩味, 但就唔太食得出有茄酱。整体味道不错!【炸鸡和紫菜饭卷配薯条】HK$78份量同样大碟, 同样有炸鸡, 额外加了韩式汁酱, 少少辣; 紫菜饭卷一夹好易散, 饭粒粒粒分明, 偏干咗
【炸鸡配芝士唔辣咖哩蕃茄浓汁捞稻庭乌冬】HK$78
【炸鸡和紫菜饭卷配薯条】HK$78
份量同样大碟, 同样有炸鸡, 额外加了韩式汁酱, 少少辣; 紫菜饭卷一夹好易散, 饭粒粒粒分明, 偏干咗d, 卷住嘅应该系吞拿鱼、黄萝卜, 点少少淡豉油, 微酸有层次。伴上大量脆薯条, 相当饱肚。
我地额外再单点咗款小食
【泡菜烟三文鱼他他 配炸脆球】HK$88
虽然炸脆球中加入了配料, 但无损香脆口感; 烟三文鱼碎混入了泡菜碎, 点少少淡忌廉, 食落唔觉辣, 淡忌廉更平衡了泡菜嘅酸, 层次口感取胜。