2022-12-18
🌟餐厅:芋圆一📍地址:西环西营盘水街27号地舖💰价位:~$50⏰营业时间:星期一至日 15:00 - 023:00📱电话:5744 1744同best friend 系西营盘食完晚饭,出边天气又凉浸浸,去边好?一于揾返个地方倾下计,叹返个滋润甜品先返屋企😜我地拣左呢间位于水街既台式简约风装修小店「芋圆一」———————————————————🔹桃胶雪燕窝清心丸芋圆份量超丰富好足料~桃胶及雪燕窝够养颜岩哂我地haha~ 清心丸晶莹通透,芋圆口感好Q弹 ,成个组合入口清甜而滋润~岩哂呢个天气,食返碗暖笠笠既糖水,润一润!———————————————————🔹自选仙草 (台式粉粿、芋泥、薏米及红豆)呢度既仙草亦好出色,唔会太甜~仲可以自选配料,钟意食乜就加乜~我就最钟意台式粉粿,坊间好少见,而且入口烟烟韧韧,口感一流~———————————————————🔹冰糖雪燕炖桃胶听个名都觉得够哂滋补~用料充足,食落非常清甜,而且佢地系用樽装包装,方便饮用~———————————————————🔹自家冲制白桃冷泡茶 食完咁多甜品,叹返支白桃乌龙冷泡茶解解腻先~佢地既冷泡茶, 白桃味好突出,而且茶味够
📍地址:西环西营盘水街27号地舖
💰价位:~$50
⏰营业时间:星期一至日 15:00 - 023:00
📱电话:5744 1744
🔹桃胶雪燕窝清心丸芋圆
———————————————————
🔹自选仙草 (台式粉粿、芋泥、薏米及红豆)
🔹冰糖雪燕炖桃胶
🔹自家冲制白桃冷泡茶
食完咁多甜品,叹返支白桃乌龙冷泡茶解解腻先~
佢地既冷泡茶, 白桃味好突出,而且茶味够哂香浓,食完甜品饮返杯消滞一流~~
😋味道:4/5
🏢环境:4/5
💁🏻♀️服务:4/5
💵价钱:4/5
🤟🏻性价比:4/5
👅整体小总结
小店提供各种台式手作甜品,装修具有台式小店风味,上下共两层,岩哂同朋友系宁静既环境舒舒服服咁倾下计~佢地仲可以用QR code 落单,够哂方便,抵赞~