2023-01-26
同朋友来土瓜湾买野,下午茶时间揾左呢一间,呢一间餐厅好阔落,门口有个大嘅logo写住 hi tea ,🥳 系转角位,新年要来食丰富啲!我地两个人Share 食, 首先叫左一个照烧汁鳗鱼滑蛋饭 ,$60💁🏻♀️ 呢个价钱比起好多日式餐厅都相宜好多,一上碟最吸睛系滑蛋,分量布满全个饭,熟度岩岩好,见到滑滑嘅蛋,入口好顺口!鳗鱼大小比手心大啲,照烧汁好香,唔会死咸,鳗鱼无腥味,中上水准 🌈 仲有柴鱼片系上面,令层次感同鲜味都增加!一碟份量好足料,一般饭量来讲叫一个饭都饱喔!跟餐叫嘅热奶茶重茶味,奶比较淡,无咁肥腻,适合钟意茶浓嘅人~花生酱西多士 $34💁🏻♀️两个人食想邪恶啲,下午茶有西多士,佢仲有另一款西多士都系劲吸引!炼奶杏霜一口西多士,好想试,出面比较少见到呢个组合,但因为朋友唔饮杏霜,所以叫番原味!份量绝无欺场,大份到谂紧切9格定16格🤣 西多重点一定要外脆内软唔油腻,呢一间即炸起嘅感觉好脆身,牛油好大旧好正,加埋糖浆热辣出炉好好食!中间花生酱馅连角位都填满,唔会有角位无酱❤️🔥炸大鸡髀配薯条🍟呢个都系下午茶之一嘅选项,真系大满足,第一样要赞嘅系薯条,唔系m记个种,而系似蕃薯条个种出
花生酱西多士 $34💁🏻♀️
炸大鸡髀配薯条🍟
呢个都系下午茶之一嘅选项,真系大满足,第一样要赞嘅系薯条,唔系m记个种,而系似蕃薯条个种出面有脆皮口感嘅薯条,唔会软同油溢味,薯条好出色
鸡髀🍗大约手掌咁大,两个人分都好多,唔会炸得过干,有肉汁保留,juicy 感, 如果调味上再有啲黑椒就仲正!
野菌忌廉烤鸡扁意粉 $54
呢个价钱真系好良心,忌廉唔会水汪汪,有少少蛋黄酱嘅质感好挂面,系浓郁嘅感觉!个人觉得可以再咸少少🤏 我都加左少少盐~ 野菌有厚度有口感,鸡嘅份量都适中,但无烤鸡髀个个咁充满肉汁,比较同忌廉煮到creamy嘅质感 , 意粉方面硬度适中,我好怕意粉煮定软晒,呢间仲有劲道口感,很满意!
呢一间餐厅性价比高,嘢食份量多之余味道唔错,坐得都几舒服又干净,茶餐厅嘅价钱食到呢一个质素我会推荐大家去啊!