2024-01-15
2024年其中一个新目标系想带多D老爷奶奶同爸爸妈妈出去食饭,除咗唔使佢地煮饭煮得咁辛苦之外,人多又都可以叫多D𩠌,试多D好野食😋 四大长老钟意食中菜,唔想去酒楼就要花心机揾吓有无咩特式中菜。今次就揾咗观塘嘅「荣哥厨房私房菜」同老爷奶奶嚟食个饭😆我就一早订定位,餐厅会预先问你叫咩餐,我就听店员建议叫咗「4位尝味」套餐,共1️⃣0️⃣道菜!我见佢份量俾得好足,隔离有枱8个人,所有𩠌都系我地既double,米粉高到好似成座🏔️咁😆综合咗另外三位食客嘅意见,我拣咗几个特别印象深刻既菜式同大家分享吓😜原盅炖汤♨️:呢个餐有齐两款汤—「药膳龙趸骨鲜准山」同「姬松茸甘荀炖黑毛豚肉」。本身我地都钟意饮汤,佢嘅炖汤好多汤料,个汤好够味👍🏻仲正系佢既猪肉系好软腍,饮完个身超暖🔥酱烧爽厚豚颊肉配柳丁青木瓜丝:菜如其名,🐖肉真系厚切,每块一口size,烧得岩岩好,一咬落去好juicy!佢既酱烧系类似微甜既烧烤酱,可以加埋佢既爽脆青木瓜丝就更加解腻😋我地一致觉得呢个配搭好出色👍🏻招牌茶王熏鸡🐔:呢个真心大推!一睇就见到鸡皮都已经炸到啡哂🟤表面带有油光,劲有食欲🤩一入口,茶☕熏味劲突出!仲要保留到鸡皮脆、鸡肉滑呢个口感,嚟
原盅炖汤♨️:
呢个真心大推!一睇就见到鸡皮都已经炸到啡哂🟤表面带有油光,劲有食欲🤩一入口,茶☕熏味劲突出!仲要保留到鸡皮脆、鸡肉滑呢个口感,嚟到一定要叫呢个!
食咗咁多肉肉,一定要食返D🟢绿色蔬菜中和返。餐厅今次系用小棠菜,爽嫩无渣,最钟意佢个奶白色鱼汤,令到个菜无咁寡,呢碟又系光速被清光😝
留意返,佢唔系炒米粉,系米丝!😯 质感似系排粉果只幼身粉丝,奶奶话愈幼愈难炒!最特别系佢match埋西斑牙黑毛猪火腿!个人最欣赏佢系跟埋余均益辣椒酱,个人钟意呢只辣酱特别衬中式野😝
今次系姜茶汤圆,望落平平无奇,但食落就发现粒汤圆个皮好滑,芝麻馅系颗粒感偏重,系岩哂香港人既唔甜version👍🏻之后就知原来佢系用福元汤圆🤩 连details都咁用心,值得介绍返👍🏻