2021-08-27
#元朗 #锦田 原来我好多好多年无去过锦田, 本想去红砖屋市集睇睇, 点知喺元朗行下买下搅到去到都已经好夜….见隔离有间泰国菜, 好似几好气氛, 一于试试! 推开木门才是餐厅内部, 满满泰国特色摆设, 好挂住泰国呢...青木瓜沙律 $78 ~ 少辣, 青木瓜够爽脆, 酱汁唔会太酸, 有大量花生, 好开胃, 赞! 明炉青柠蒸乌头 $198 ~ 妈妈最爱, 鱼肉够新鲜, 肉质结实无泥味! 串烧沙嗲 $64/4串 ~ 猪、鸡配! 唔会烧到好干身, 内里仍有肉汁! 马拉盏炒椰菜苗 $78 ~ 激赞! 唔会死咸, 菜苗软硬度炒得刚刚好, 马拉盏好香! 泰式湿炒河 $78 ~ 份量大到一个点! 平时我好怕劲芡汁 & 一 Pat Pat嘅食物, 但呢个做得好好, 个汁唔会好 “杰”, 肉片亦够滑! 芒果沙冰 $38 ~ 浓浓的芒果味, 芒果季节, 大杯又够冰冻, 饮极都饮唔完咁!泰奶红荳冰 $30 ~ 店员推介, 好有惊喜! 泰式奶茶唔太甜, 好香浓好滑, 如果红荳再腍啲完美喇!最后来一客甜品拼盘, 完美的一夜!
最后来一客甜品拼盘, 完美的一夜!