2024-02-03 1018 浏览
从来未喺度写过嘢,虽然做咗饮食30年,但今次真系大开见戒到要专登开个ac表扬吓呢间酒楼!昨晚一家人订咗枱喺呢度晚饭,上到去见到爆晒场,大部份职员非常忙,见枱面有壶热水同大碗,咁就坐低洗吓啲餐具先啦(啲餐具都几污糟,啲碗同杯油冧冧的),洗完都冇人得闲理我哋,再等,反正仲有两个家人未到,咪倾吓计先。大约廿钟后发觉唔对路,真系冇人理,就叫部长开茶,部长先发现我哋连茶都未有,就讲声唔好意思,即刻冲两壶茶俾我哋。之后家人到齐,谂住叫起菜,见好多职员都仲忙紧,再揾,一拧转面,隔一张枱见到有个经理企咗喺度冇嘢做,同佢四目交投,就擧手嗌唔该,点知佢即刻转视线扮睇唔到,好嘢👍面皮坚厚!跟住揾到另一个侍应叫起菜,第一度菜已经落错枱,不过传菜姐姐年纪已经好大,唔怪。再嚟就戏肉,第一度菜,乳猪全体切都冇切嘅乳猪,剪刀仲要系我问部长,只乳猪切都冇切我可以点食?佢先俾把剪刀我🤣🤣仲话餐牌写咗要自己剪,原来又真系写咗行纳米字话要自己剪,算!我问部长呢个咁醒嘅idea系边个谂出嚟,佢冇答我就走咗🤣跟住第二度菜,无端端掉咗条鱼落枱鱼蒸得太耐,啲肉鞋晒,而且条鱼有啲腥!再嚟,微暖,系微暖,而且系冇乜味嘅花胶鸡丝翅跟住之后
再嚟就戏肉,第一度菜,乳猪全体

跟住第二度菜,无端端掉咗条鱼落枱

鱼蒸得太耐,啲肉鞋晒,而且条鱼有啲腥!
再嚟,微暖,系微暖,而且系冇乜味嘅花胶鸡丝翅

跟住之后𠮶啲已经唔想影,因为唔想记得。如是者食咗6度菜,跟住就一段时间都冇嘢食再出,问职员我哋差两度菜未有,但冇人答到,之后连大厨都出埋嚟我哋张枱度,问经理点解会搞到咁,经理冇出声,冇解释。大厨就马上帮我哋煮返𠮶两度菜出嚟,仲向我哋道歉。
个人认为,员工勤力,工作态度亦冇大问题,但明显人手不足,应付唔到生意亦提供唔到应有嘅服务,以致运作上错漏百出,甚至系犯上一啲低级错误,经理无论领导,管理和应变能力都有待改善和提升,工作态度和心态更加需要检讨。
大厨态度非常专业,其实要向我哋道歉嘅应该系经理,而唔系大厨。因为我哋叫嘅系set menu,厨房冇乜可能会煮漏。估计我哋唔见咗𠮶两度菜应该系落错咗枱,被其他贪心嘅客人食咗。但食物质素的确有颇大进步空间。
总结,失望嘅经验,冇下次!