2018-04-08 289 浏览
平时都系睇食评多, 但食完呢餐真系忍唔住要开返个A/C 写返个食评.呢间几年前食过一次, 印象中味道正常, 只系价钱偏贵.今日想食星马菜, 咁岩又见到OPENRICE 有85折COUPON, 于是就同老公过来食.打开MENU, 有好多嘢都想食, 但奈何只得两个人. 最后我哋叫咗:马来椰香咖哩鸡 ($88)落ORDER 后唔驶5分钟就上枱, 不过见到碟鸡之后真系有啲呆.成兜只得两旧鸡 (因原本无打算写, 所以上枱时无影到相), 而咖喱汁好似水咁稀.  OKOK, 呢度话哂都系酒店餐厅, 贵精不贵多, 份量少唔系问题.  只系我咬落去第一啖已经食到好浓烈的雪藏鸡味 (即酥酥哋, 又有啲少少鸡屎的味道).  我真系接受唔到酒店餐厅会系呢个水准, 我明白$88 唔系好多, 但至少都应该帮我辟走啲雪藏味, 同埋个汁杰返少少等我可以点薄饼丫.两件咁嘅份量嘅鸡件 (呢个系平时酒楼的细碗, 两件鸡就系咁嘅SIZE 啦)我食咗几啖都系顶唔住佢的雪味, 无食到.炒萝卜糕 ($108)味道OK 的, 只系萝卜糕好淋好淋, 无牙嘅老人家好岩食薄饼 (酥饼)打算用来点咖哩食的, 但咖哩唔够5分钟就上枱, 薄饼就

打开MENU, 有好多嘢都想食, 但奈何只得两个人.
最后我哋叫咗:

马来椰香咖哩鸡 ($88)

我食咗几啖都系顶唔住佢的雪味, 无食到.

炒萝卜糕 ($108)
味道OK 的, 只系萝卜糕好淋好淋, 无牙嘅老人家好岩食

薄饼 (酥饼)
打算用来点咖哩食的, 但咖哩唔够5分钟就上枱, 薄饼就喺萝卜糕食到一半嘅时候先到.  咖哩汁又稀又冻....但无计, 十  都要照食.
饼味道正常, 只系油咗少少.

鱼头汤米粉 ($115)
汤底OK 的, 但感觉同出面食鱼蛋米无乜分别, 只系鱼蛋变了鱼片.

最后埋单85折后$35X, 呢个价钱, 呢个质素都真系几恐怖.
2018-04-08
  • 雪藏味咖哩鸡 (曲)