2024-06-15 2234 浏览
今日庆祝父亲节,夜晚拣咗每人$418嘅set,又话有龙虾任上,俾佢伏咗入嚟。一开始上咗个茶碗蒸,还好,跟住每人一碗花胶汤,有嚿花胶喺入边但系好难饮,唔系见仁见智,而系真正客观嘅难饮。之后就上咗个鸡煲,鸡同洋葱普普通通冇乜特别,还过得去。佢出边摆啲𩠌任夹,但啲菜好似冇洗过咁。之后就上重头戏啦,要我哋拣汤底,我拣咗蕃茄汤,跟住佢用个汤去蒸海鲜,包括带子扇贝鲍鱼同埋龙虾。𠮶阵时我已经觉得唔掂,因为有浸臭味传出嚟,原来系个蕃茄汤嘅问题。我人生未试过闻到啲咁难闻嘅蕃茄汤味,你以为佢系正常𠮶啲鲜茄味,但系佢系啲浓郁嘅臭味。之后煲咗一阵开盖,先唔讲啲龙虾韧度成嚿橡筋咁,其他全部都难咬到食唔落。勉强搞掂完啲蒸嘅嘢,去到最地狱嘅环节,打边炉。基本上佢所有嘢都有阵噏味,再加埋落啲臭嘅蕃茄汤,再点啲我出去攞嘅咸到发骚嘅豉油,成个味觉体验直接落咗地狱。我而家食咗一半就唔想食落去所以喺度写食评,希望唔好再有人中伏🙏🏿
之后就上咗个鸡煲,鸡同洋葱普普通通冇乜特别,还过得去。
佢出边摆啲𩠌任夹,但啲菜好似冇洗过咁。
勉强搞掂完啲蒸嘅嘢,去到最地狱嘅环节,打边炉。
庆祝纪念
父亲节