Happy Friday 放工当然要叹下,虽然天气唔系几好,但无损周围食既心情今次系第二次黎川善茶居,上次同friends 而今次系同女朋友。小弟对matcha系冇好感,不过知道呢到出名食matcha甜品,所以带左matcha控女朋友黎一试因为我唔食matcha既关系,所以叫左个earl grey tea cake。望落去无咩特别,但口感松软而且有一阵阵既伯爵茶味,可谓齿颊留香,加上滑而不腻既cream,marvellous!另外点左杯上次都有饮既Hojicha chocolate ,一如以往,香浓既朱古力味配上hojicha 系几特别既fusion,再加上轻甜既marshmallow,系冻冻既天气上为你送上一份温暖,满分!今日既主角话明系matcha,点可以冇皇牌Sizzling Matcha Brownie,虽然我就唔食matcha,但都闻到好香既抹茶味,而佢既brownie 唔算太甜,比起坊间劲甜既普通brownie 好得多,但唔知系咪挂住影相,女朋友话食落口只系算暖唔够热,不过味道系冇得弹既另外再加上Match Latte,呢杯绝非一般既matcha latte,女朋友话一饮落

earl grey tea cake
Hojicha chocolate
Sizzling matcha brownie
另外再加上Match Latte,呢杯绝非一般既matcha latte,女朋友话一饮落口就知唔系一般港女钟意既抹茶粉product,因为佢系用真既抹茶而制,饮得出系好传统既taste,但冻左既话饮落口会有d 涩,大家要注意一下
用碗黎饮好特别,不过唔系太方便同冻得更快
macha latte
总括黎讲,呢餐tea 非常唔错,而且环境宁静舒适,大家想同知己好友倾计,不坊到此一试
有一个地方可以改善,就系店方可以谂谂点样帮客人keep d food and drinks warm. 因为两野饮品都好快就冻哂

2017-01-13
earl grey tea cake