2023-01-17
老友钟意食德福茶木嘅糖心蛋,话真系天下无敌。趁她生日,我请佢去食late lunch。我哋决定尽情享受,除左糖心蛋,还叫咗凤梨鲜果甜酸肉、软壳蟹龙虾汁手作面、樱花虾花枝饼、红油抄手、黑麻油鸡翅和热嘅佛手柑水果茶。甜酸肉嘅肉质松化,除咗菠萝,仲有火龙果、士多啤梨、荔枝同埋蓝莓,配搭一绝,健康又清新。软壳蟹两大件好厚肉,炸得松化,龙虾汁惹味香浓,足够挂满每条弹牙嘅面条,呢个配搭有惊喜。花枝饼好厚身,弹牙味鲜,食到想encore。红油抄手,一碟八粒,摆碟靓,皮烟韧,馅料爆汁,加埋辣油同蒜蓉更好味。黑麻油鸡翅d汁甜甜地,味道有d似瑞士鸡翼,但带有黑麻油嘅香味。糖心蛋个蛋黄系橙红色,似流动既岩浆,系杰身嘅,蛋白系熟嘅,但系好柔软,一啖食落去蛋黄同蛋白溶系口里面,真系好出色。热佛手柑水果茶饮落d柑味几重,有少少苦涩味,又有少少似柚子茶,但夹杂左水果嘅香气,系清新健康嘅选择。呢餐我哋食得好悠闲,这店环境清静,坐位宽敞,我同朋友食得倾得好开心。呢度嘅菜式同埋饮品选项真系好多,出品有质素,服务好,会再光顾。
花枝饼好厚身,弹牙味鲜,食到想encore。