2019-03-13
今日收工后同朋友去深水埗行街,行到咁上下就去医肚喇。深水埗出名多地道野食,今晚就同朋友拣左位于基隆街既蕃茄师兄。呢间餐厅查实平时系深水埗行开行埋都经过无数次,一直都好想去试试,今晚终于有机会。餐厅面积不大,只有几张4-6人台加少少2人台,但台与台之间空间够,唔会有太挤迫的感觉,用餐环境不错。我地总共叫左两个面、两个小食、两个炸物再加两杯野饮。滑一滑汤底浓郁但不觉肥腻,炒蛋好滑。正一贝子大花蚬只只都好饱满,带子先封煎过亦都处理得好好,唔会太熟。70度慢煮麻香瑞士汁鸡中翼呢个瑞士汁鸡中翼有别与一般既瑞士汁鸡中翼,餐厅经改良后系酱汁度加入麻香味配料,令鸡翼甜中带少少麻辣香味,十分惹味。78度慢煮沙嗲猪腩肉猪腩肉肥而不腻,配上沙嗲汁一绝鲜炸鱼片头鱼片头每粒都好饱满,炸得香脆可口。鲜炸紫菜墨鱼丸墨鱼丸啖啖都爽口弹牙,足满墨鱼肉,唔似坊间一般沟面粉的墨鱼丸。加入紫菜更加香口,美味非常。柠檬雪梨露(热)桂圆红枣桑寄生茶(冻)
我地总共叫左两个面、两个小食、两个炸物再加两杯野饮。
滑一滑
汤底浓郁但不觉肥腻,炒蛋好滑。正
滑一滑
一贝子
大花蚬只只都好饱满,带子先封煎过亦都处理得好好,唔会太熟。
一贝子
70度慢煮麻香瑞士汁鸡中翼
78度慢煮麻香瑞士汁鸡中翼
78度慢煮沙嗲猪腩肉
猪腩肉肥而不腻,配上沙嗲汁一绝
78度慢煮沙爹猪腩肉
鲜炸鱼片头
鱼片头每粒都好饱满,炸得香脆可口。
鲜炸鱼片头
鲜炸紫菜墨鱼丸
鲜炸紫菜墨鱼丸
柠檬雪梨露(热)
柠檬雪梨露
桂圆红枣桑寄生茶(冻)
桂圆红枣桑寄生茶