2017-08-02
相约几个旧同事出来午餐,闲谈一下!想揾个环境幽雅、食物质素好、私隐度又高的餐厅。朋友便介绍左呢间位于尖东海旁的Spasso。来到餐厅,有一种好轻松自在嘅感觉,餐厅环境布置好有欧陆风格,选了在落地玻璃窗旁的座位,既可以望着外面的风景,又可以叹下透心凉嘅冷气,实在夏日嘅赏心乐事!仲有天花板好有特色嘅几台吊扇。 餐厅嘅午餐系用半自助形式进行,自助餐桌上摆放了餐汤、新鲜沙律、面包及前菜等。当日嘅餐汤系番薯浓汤,甜甜地感觉几特别!另外多款意大利面包都好新鲜,最欣赏系佢嘅烟三文鱼同多款沙律菜质素好高,特别系BB菠菜并唔系经常可以系自助餐桌上食到。佢嘅Parma ham配哈密瓜真系好味到冇朋友!三款芝士最欣赏系一款软身芝士粒。主菜我哋拣咗一个Pizza、两款意粉同鱼柳!由于前菜太丰富,及我们挂著倾计,我哋净系食咗个Pizza同少少意粉,味道都系一般水准!其余两碟未食过嘅主菜最终我哋都系打包外带!好多餐厅做半自助餐都唔比外带,但佢地完全没有问题。后来先发觉原来仲有一个counter系放水果及甜品嘅!虽然好饱,我哋都食咗少少!之后侍应仲问我地食唔食雪糕,每人送上一杯份量好细嘅Baby size 雪糕!在
朋友便介绍左呢间位于尖东海旁的Spasso。
在饮完咖啡后,完美嘅一餐就完成啦!