2015-06-27 499 浏览
近期来多了土瓜湾区,发觉区内有不少新食店,潮味庄便是其中一间。今晚我地特意来试试,叫了「三𩠌泡饭」、「蚝饼」、「牛杂」。三𩠌泡饭 - 「即叫即煲」吸引左我地想试下,拣左蚝仔、猪润、冬菇,白饭另上。等左约15分钟,滚热辣上枱。试一试个汤,好香浓既猪润味,试一片猪润,属爽囗类,不会太粉。蚝仔亦几大只,但蚝味唔重。冬菇索左猪润汤汁,几入味。汤内仲有生菜底,够健康。先饮细半碗汤,再加点白饭变成泡饭,夏天冇咩胃口食呢个泡饭,唔错唔错!蚝饼 - 上枱见到个样有d失望,试一啖,同样失望。蚝饼煎得太松太碎,有d干身。蚝仔正如泡饭一样,无咩蚝味,而且份量亦唔多。牛杂 - 呢份牛杂都包含左好多部位,牛膀、牛肚、金钱肚、牛肠、牛肺+喉、牛粉肠等。牛肠、牛肺+喉都整得好爽口,牛粉肠更系少有食店会提供,兔仔不知几钟意 至于牛膀牛肚等就比较普通,整体而言已经唔错。后话:返到屋企冇口干感觉,相信店内食物冇咩味精

三𩠌泡饭

蚝饼

至于牛膀牛肚等就比较普通,整体而言已经唔错。
牛杂

后话:返到屋企冇口干感觉,相信店内食物冇咩味精
2015-06-26
三𩠌泡饭