2018-09-02
通常去到铜锣湾谂唔到食咩,就会去耀华街百乐中心度揾吓有咩食。呢度长期都排长龙,排队嘅时候我哋最后决定食中菜,揾左呢间京花朝。一入到去好有高级私房菜感觉,以为价钱会好贵,点知一睇餐牌原来好抵食!我哋要咗一个二人套餐,冷盘方面可以自选两个,我哋首先要咗个鸡丝粉皮。1无论系鸡肉丶青瓜丝丶定系麻酱,都十分足料!特别欣赏麻酱既味道,调教得好香浓,好好食!另外要左碟凉拌海蜇皮,海蜇十分爽口,加左少少麻油调味,好开胃。然后到原盅炖汤。炖汤热辣辣,而且非常足料,有菌类,杞子,圆肉,瘦肉,火腿,南北杏等等,清甜又滋润。到主菜部分同样可以自选两款,首先拣左赛螃蟹。白雪雪既蛋白真系十分嫩滑,而且入面有同样嫩滑既鱼柳粒,面头又加左肉松,增加口感同层次,加少少醋调味已经够。另一主菜系中菜必食既凤梨咕噜肉。呢度既咕噜肉真系可以得超高分!个汁酸甜度,稀稠度都恰到好处。而且肉炸得够脆够松化又唔厚粉,啖啖肉,用黎捞比较清淡既蛋白炒饭真系一流。最后仲有拔丝香蕉做甜品。略嫌粉酱有少少厚,但味道唔会好甜,仍然都系好好食。呢个餐for 2个人真系足够有余,食物水准超级高,环境又舒服,重点系完全唔贵,真系好推介。
然后到原盅炖汤。
到主菜部分同样可以自选两款,首先拣左赛螃蟹。
而且肉炸得够脆够松化又唔厚粉,啖啖肉,
用黎捞比较清淡既蛋白炒饭真系一流。
最后仲有拔丝香蕉做甜品。
略嫌粉酱有少少厚,但味道唔会好甜,仍然都系好好食。