2014-06-14 2124 浏览
黎到旺角,每次都会头痛食咩好?! 灵机一触谂起点点心,食过几次都觉得唔错,贪佢价钱唔贵,食物又好味,二话不说就同胖子森冲入去啦。,幸好时间尚早,唔使等位!每次都会点我地最爱的脆皮鲜虾肠(HKD27),真系超级钟意食香口煎炸野!!! 唔好睇佢平平无其同平时肠粉无咩分别咁,查实内有干坤,外面滑溜溜,中间有层炸桨,香脆,完全唔会觉得厚身,再咬落D就食埋只鲜虾!一流! 本身已经钟意食鲜虾肠,而家仲有埋脆脆系入面,多重口感的滋味!第二样好味点心 就系泰式韮菜虾饼!(HKD21) (orz ...又系至热气之炸野!无惧暗疮!XD) 哗, 韮菜同虾真系好夹味! 佢炸粉唔算多, d肉弹牙够结实, 韮菜味道又够, 一咬热辣辣,油加韮菜加虾味涌进味蕾!(不喜韮菜不要叫)一开头见到点心纸, 我和胖子森都异口同声想试黑松露小笼包。(HKD22)终于上菜,我俩都满心欢喜,怎知一咬,哗 好伏!味道系没问题,只是包内系极少极少汤汁><可以话近乎零汁, 而且完全食唔到黑松露味道, 好失望呢T^T 可能食过太多好味的小笼包啦,呢个实在比较逊色一点。我呢d大胃妹又点会叫三笼野咁少丫! 第四道点心就系咸水角
脆皮鲜虾肠
泰式韮菜虾饼
黑松露小笼包
我呢d大胃妹又点会叫三笼野咁少丫! 第四道点心就系咸水角, well...系点点心又点会咁平凡丫, 佢全名叫芥末咸水角(HKD19)。 其实本人唔好咸水角, 但因胖子森想食, 我地就点了。 都算有d惊喜, 入面个饀有wasabi味, 辣度属于中度强劲, 至少都"攻攻"地个鼻, 味道都唔错, 若个胃有多余空间可以试试XD
芥末咸水角
另外再食了烧卖, 普通, 不算超级好味。 可以不试!
总结:若大家想夜晚快食点心, 而钟意有惊喜的朋友, 点点心确是不二之算, 价钱不贵也能填得饱饱 :)
题外话:茶钱3蚊位
脆皮鲜虾肠