2020-06-18
今日老板请食午饭,话要带我地去食下传统的北京菜,老板拍板叫左个6人套餐,首先黎左两款前菜小食,分别系海哲及无锡骨,依家天气开始炎热,所以哩两款前菜真系好岩季节,无锡骨酸酸甜甜,真系好开胃,老板说这款菜肴到唔脱骨真系唔易的,厨师要好掌握到火候先可以做到,正。第二道菜云吞鸡,服务员系小台将云吞鸡分好后才派给我们,饮落啖汤仲热腾腾的,好有鸡的味道,唔似味精汤,云吞都好新鲜,而鸡件方面,平时我唔钟意食的,觉得粗糙,但哩度肴得好松软,好易咬。第三道菜宫宝虾球,望落应该都几辣,但食落完全唔辣仲甜甜地,只虾唔算太大,肉质都弹牙。第四道菜北京烤鸭,服务员先将烤鸭拎到老板面前给他过目后再在旁边的小枱中片出鸭片上枱,同时上埋热住的云饼,云饼好薄好软熟带少少咸味,将京葱片、青瓜条、鸭片及甜酱包起吃就是传统的北京填鸭食法,鸭片肉质松软,外皮唔会好多油,非常好味,可惜我地食到一半时青瓜条同京葱巳用完,服务员又没有为意去添加,所以之后食就有点失色了。食完之后就上左个炒时蔬,味道比较清淡。跟住就粟米斑腩,斑腩炒得好滑,份量都系每人一块,所以特别令人回味食左个几钟,到差不多两点既时间,最后一道菜(甜品)一直都未上,老
食完之后就上左个炒时蔬,味道比较清淡。
食左个几钟,到差不多两点既时间,最后一道菜(甜品)一直都未上,老板开始著急地吹促服务员,甜品是合桃糊,食落唔太甜,好幼滑,让这一餐画上完美的句号。