2021-02-08
小女子见识少😅,嚟过荃湾好多次都唔知有间老舖卖呢啲小食,今日朋友话被屋企人吩咐要去办年货咁我又跟埋去睇下。原来好出名,条龙好长,一箱箱货由货车搬紧落嚟,咁啱年尾,瓜子特别好卖,其他仲有合桃,花生糖,开心果……,入到去舖头有啲暗,员工都忙于pack 瓜子,一条U型路,一条龙,沿途见倒咩就攞上手,U嘅尽头就俾钱出门囗,无人行回头路,埋单只收现金。应下节我都买2款瓜子同屋企人分享下,红瓜子有好多款,有啲好似要成200蚊斤,我买最basic 44蚊半斤𠮶种, 黑瓜子就买五香酱油半斤,两款都用纸袋入好。其实我细细个剥瓜子就好叻,红瓜子几好剥,不过味呢就无乜特别,黑瓜子有惊喜👍,除咗好剥,系微脆嘅,而且系几香😋,值得排队。见倒柠檬王又买咗包攞返工有时攰可提下神🤣,清凉柠檬王又真系几清凉😂