2014-08-21
拥有超过一百年历史嘅英国百货店马莎,近年转攻食品市场,不过佢地仍然未够喉,喺太古开设全香港首开café! Café走简约路线,设有64个座位,供应超过60种即席制作嘅美食及饮品,由早餐到午餐,甚至英式下午茶到晚餐都一应俱全,全部都系自家品牌嘅食物,任均选择! 而我首先就点咗个火腿芝士酸果酱法包,采用法式短包,配上淡味车打芝士同英国蜜味火腿,芝士属于半溶状态,入口柔软,加上开胃嘅酸果酱、酸菜、酸瓜,别有一番风味。 因为英国曾经统治过印度嘅关系,所以唔少印度美食传入英国,就好似呢个印度式红咖喱鸡肉配饭、烤饼及香芒甜酸酱。佢地选用印度式香米,黏度比泰国香米低,米粒较细长,带半透明,食落爽口啲。鸡肉微辣嫩滑,烤饼厚身带口感,阵阵蒜香味,配上香芒甜酸酱,绝对一流! 食完主菜,当然就到甜品!维多利亚式海绵蛋糕系一款经典嘅英式蛋糕,以香浓、扎实嘅海绵蛋糕为主体,用红莓酱同淡忌廉做夹心,再洒上糖粉于蛋糕表面。有传呢个蛋糕系维多利亚女王嘅至爱,下午茶必备嘅甜点,蛋糕亦因此得名同流传开去。蛋糕松软结实,足够饱肚,夹心馅丰富,有雪糕口感!赞!