2021-07-15
一间好食到令人不断惊叹嘅烧味店 店舖以金黄色装修为主 座位之间都算宽敞 亦都干净企理仲要两个人都比坐四人卡位 超好人😇每样烧味都有其独特之处 真系一试难忘💛🔖 黯然销魂鸳鸯饭讲到「全港首创」咁就紧系要试试佢喇₍₍(。˃̶͈ ᴗ ˂̶͈。)/究竟同普通嘅黯然销魂叉烧饭 又有咩分别呢⁉️❛❛半肥瘦叉烧+冰烧凤凰鸡+煎双蛋❜❜「叉烧」选用波兰黑毛猪脢头肉 肉味超浓郁而且烧烤至带点㶶边 但食落口感软腍松软再加上麦芽糖同蜜糖完全渗透叉烧 份外香甜❤️最后配埋大将烧肉汁和凤凰辣汁(菠萝、柠汁和辣椒等制)与饭一起捞混进食 真系好惹味😭 劲好食呀! 会想再翻嚟食! 已经爱上了!!🔖 烧味双拼(古井烧鹅&烧腩仔) 濑粉 烧鹅只采用九个月大嘅佛山黑鬃鹅仲要按季节转变采用不同鹅只 保持肉质较细嫩例如冬、春天采用鹅公 而秋、夏天则亦用鹅乸仲要自设埋太空炉 每日即烧✧唔怪之得食落去个皮咁酥脆而肉质嫩滑仲要慢慢渗出扑鼻果皮香🌝将烧鹅沾埋自家调制嘅酸梅酱 咁就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ!🔺总结🔻其实系舖头食个阵净系觉得「正、好食」做完资料搜集嘅时侯先发现其背后包含多重功夫不论是选材、用料 或是做法都非常讲究 好欣赏店主每样嘢都精挑细选 绝
店舖以金黄色装修为主
再加上麦芽糖同蜜糖完全渗透叉烧 份外香甜❤️
🔖 烧味双拼(古井烧鹅&烧腩仔) 濑粉
烧鹅只采用九个月大嘅佛山黑鬃鹅
仲要按季节转变采用不同鹅只 保持肉质较细嫩
例如冬、春天采用鹅公 而秋、夏天则亦用鹅乸
仲要自设埋太空炉 每日即烧✧
唔怪之得食落去个皮咁酥脆而肉质嫩滑
仲要慢慢渗出扑鼻果皮香🌝
将烧鹅沾埋自家调制嘅酸梅酱 咁就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ!
🔺总结🔻
其实系舖头食个阵净系觉得「正、好食」
做完资料搜集嘅时侯先发现其背后包含多重功夫
不论是选材、用料 或是做法都非常讲究
好欣赏店主每样嘢都精挑细选 绝不马虎
感受到店主嘅用心🥰