2016-12-26 453 浏览
亏我同好姊妹认识左咁多年,依家先知原来佢地钟意食上海菜……(自我反省中=..=") 所以今次特意选左间上海野食饭聚脚。听讲依间店重新装修,所以好奇就去试下啦。果然,新装修环境就是不一样,很有格调,楼底高,有种空旷的舒适感,很适合姊妹们聊天食野~个名叫得上海.紫砂炖汤,当然要点个汤饮啦~~我地决定点个花旗参螺头炖云吞鸡汤。云吞一口一粒,充满肉的鲜甜。个汤甘甘甜甜咁,几清,喝起来蛮舒服的,顿时觉得自己都好似健康左~=P跟住点左个从来未试过嘅自制千层水晶肉(感觉系手工野,所以就试下啦~)我念夏天会几适合食,因为系冷盘,肉质松软,上层有层啫喱口感嘅物体,点D醋,食起黎好开胃~因为我喜欢面食,所以点左个排骨担担面。担担面几好食,花生酱味很浓,汤底又好啱我口味wor=P。不过美中不足系炸排骨唔够热,唔知系唔系因为我地挂住倾计,结果摊冻晒d野食,好可惜……=3=”鸡丝粉皮系另一样我好钟意食嘅菜式~不过依度嘅鸡丝粉皮分量真系满足唔到为食嘅我@3@”最后甜品,估佢唔到依个先系高潮位! 我地食左个香芋锅饼配曲奇云呢拿雪糕,估唔到依一冷一热,味道配合起来会咁好食~~~味道不会太甜,口感软糯得黎又有D曲奇脆脆
花旗参螺头炖云吞鸡汤
自制千层水晶肉
排骨担担面
鸡丝粉皮
香芋锅饼配曲奇云呢拿雪糕
最后甜品,估佢唔到依个先系高潮位! 我地食左个香芋锅饼配曲奇云呢拿雪糕,估唔到依一冷一热,味道配合起来会咁好食~~~味道不会太甜,口感软糯得黎又有D曲奇脆脆,真系给传统甜品带黎另一种新鲜口味,超喜欢~=)
2016-10-21
  • 香芋锅饼配曲奇云呢拿雪糕