通常人在旺角都好难揾到平靓正徙的野食, 食肆的确有好多, 但现今大多数只是针对内地客人口味, 又或者两年货仔居多, 哪有办法保持水准, 而今次嘅题材系好耐好耐都无食过嘅"车仔面"印象中好食嘅车仔面系小学年代食嘅车仔面, 口味相当浓而且辣, 那时候好味同浓味系一个等如嘅符号, 那堆深啡色嘅咖哩酱内渗入了大量的萨茸/蒜茸配合咖哩的气味, 还有系相当咸嘅味道混杂唔少得嘅味粉, 后来在社会上做事, 越食就觉得越贵, 越贵但就是越难食, 到后来感觉是唔值得俾钱去食, 戒断了二十多个年头而近年开始市面又吹起2什么摘星车仔面之类的店,但始终提唔起兴趣一试, 死灰无法复燃! 直到这天来到旺角, 自己认识的本土口味食肆(平价)不多, 而在这楼上的熟食档口似乎又总会找到些吃的, 突然想食车仔面, 发现三个𩠌一面跟冷/热饮都只系32 (贴红纸手写, 应该系最近才由$31 --> 32, 咁抵食边度揾呀? ! 最低消费系两个𩠌一面跟冷/热饮都只系25(张纸系咁印, 我当真架啦!) 面底嘅面份量标准, 汤本身好淡口下, 另外加的1Tbsp左右的浓酱即使重口味被汤水一开稀味道只是刚刚好唔会食完猛饮水, 墨

直到这天来到旺角, 自己认识的本土口味食肆(平价)不多, 而在这楼上的熟食档口似乎又总会找到些吃的, 突然想食车仔面, 发现三个𩠌一面跟冷/热饮都只系32 (贴红纸手写, 应该系最近才由$31 --> 32, 咁抵食边度揾呀? ! 最低消费系两个𩠌一面跟冷/热饮都只系25(张纸系咁印, 我当真架啦!) 面底嘅面份量标准, 汤本身好淡口下, 另外加的1Tbsp左右的浓酱即使重口味被汤水一开稀味道只是刚刚好唔会食完猛饮水, 墨丸系想像以外的货真价实
, 丸内的墨鱼肉粒粒系精华所在
, 牛腩则太碎, 菜的份量也足, 以呢个无敌价来讲无投诉都系理所当然, 真系搭车嚟食都抵

题外话: 曾听友人C讲在我家附近福荣街有档超级人气孖铺嘅"X记车仔面"每日由开门到晚上,长期门口有人排队或者等外卖, 友人C每次经过都会用嫉妒的语气话"赚XX佢呀! " "做饮食系咪真的咁好赚架呢?" "我识得个某某在哪里开咗间马拉食店话3个月已经回本, 最近重租埋新铺俾二奶打理!" 那份既羡慕又妒嫉的语调令我不禁失笑! 其实这种赚钱的生意胜出率可能3%都无, 而能够长胜长有的, 更是寥可数, 好大多数一张租约时间够钟就要走人, 这店只是一个异数并非所有卖车仔面都系咁长龙,
不过到目前为止本人还真未帮衬过这属于异数的店!

2019-04-22
  • 墨丸