2021-09-19 59 浏览
本身要喺尖沙咀学嘢,早到咗就谂住揾吓厚福街有咩食啦,比我见到呢一间新开嘅台式料理,装修都几干净,于是就入咗去啦。 落单要去到收银机俾钱,之后就会有人送上嘢食㗎啦,我就稳稳阵阵叫咗一碗红烧牛肉面($60),转咗做刀削面(+$5)。饮品就叫左小麦肧芽奶茶(+$8),纯粹好耐冇饮过。饮品上咗先嘅,用胶杯好似出边叫台式手摇饮品咁,见到个面有好多肧芽,都几足料㖞,不过当我以为饮饮下就得返啲奶茶嘅时候,原来饮到最尾下边沉晒底,都有成吋半厚嘅肧芽未饮,好足料,只怪自己唔搞下个底…. 红烧牛肉面嘅𩠌就po哂系上面: 有三嚿大嘅红烧牛肉,两嚿大萝卜,仲有啲红萝卜添。首先真系要赞一赞,萝卜同红萝卜都好甜,一啲都唔苦,而且煲得好淋身,食到一半嘅时候,用汤再淋上面,正😄 汤底都好清甜,不过带少少辣, BB辣左右,牛肉都好淋同埋本身都够味,而且唔会好多筋位。刀削面就比较厚身啦,唔似其他正宗刀削面咁薄薄一片,比较粗同厚身,烟烟韧韧咁,一条一啖连埋个汤,几高质。