2023-06-22 105 浏览
今日晚上,屋企话冇煮饭,咁就同朋友出街食啦,我哋走去咗西环揾嘢食。行行吓见到有间食湘菜嘅餐厅,便胆粗粗行入去试吓,入到去即刻打开Menu睇吓有咩食,见到佢写住很多招牌菜。首先点了碟小炒黄牛肉,然后叫咗碟干锅鸡、干煸四季豆,还有爆猪腰及甜品红糖糍粑。小炒王牛肉镬气够,配料充足,酸辣味平衡得很好,佢用咗三款不同嘅辣椒来炒黄牛肉,而且牛肉肉质鲜嫩,没有因为炒得够镬气而变韧带第二样值得一试就是干锅鸡,整只鸡砍碎后与香料辣椒干葱洋葱炒起来,非常惹味,仲有个炉仔放喺个镬底,一路兴俾我哋食。然后就食大家都经常会食嘅干煸四季豆,四个字够传统风味。猪腰就见人见智,不是每一个人都喜欢,但他们确实炒得很好,爽嫩入味。最后个甜品就考功夫了,要炸脆糍粑表面但不可以浓。碟碟上枱都热辣辣,即叫即炒,而且份量很大,我哋呢度简直可以预4个人一齐吃都无问题。

然后就食大家都经常会食嘅干煸四季豆,四个字够传统风味。

最后个甜品就考功夫了,要炸脆糍粑表面但不可以浓。