餐厅: 築地日本料理 (金百利廣場)
资讯:

今日去开港岛玩 男朋友就话带我去食铜锣湾筑地🙆‍♂️ 话见到Openrice啲刺身相好靓💁‍♂️😝 去到坐低 望一望个餐牌😛 刺身都唔系特别平 反而鱼生丼就几抵💁‍♀️ 不过见到呢个二人餐仲抵食wo!😂 有八样食品饮品甜品😝 当中仲有个好大嘅刺身拼盘㖞 咁梗系要呢个啦💁‍♂️☺️两款头盘 三品盛合+香芒蟹肉蟹子沙律🥗味道正常啦 三品盛合个鱿鱼头几好食嘅💁‍♂️ 不过蚬肉𠮶个就麻麻哋 都系食惯螺肉多啲💁‍♀️刺身拼盘好期待呀☺️ 一上场就觉得份量好多 而且种类都唔少 总共有七款!我钟意食𫠒红鱼同甜虾💁‍♀️💁‍♀️ 男朋友就觉得醋鲭鱼都唔错💁‍♂️ 不过赤贝就唔系好得 鱼腥味比较重烤羊架羊架系带点脂肪部位 所以食落有啲油脂 好正😋💁‍♀️💁‍♂️💁‍♂️ 表面焗到有啲脆 唔使点芥末都好食!金箔蕃茄石锅乌冬蕃茄汤底做得都几好 唔会食落系茄膏嘅味道 几fresh💁‍♀️ 乌冬都唔会话煮到淋哂 木耳同粟米就增加左啲口感💁‍♂️💁‍♂️甜品我哋就要左紫薯冻同埋牛乳奶冻 紫薯冻又整得几精致㖞😍💁‍♀️ 都食到紫薯味 唔错😛 男朋友就觉得牛乳奶冻好食啲 因为牛奶味重啲!💁‍♂️💁‍♂️临走仲见到有素食料理套餐 估唔到素食者都可以嚟食㖞😯

三品盛合

两款头盘