2017-10-03 2114 浏览
虽然时不时都出来食饭,都系食来食去都系大路嘢食,但系去食私房菜真系少之又少,数得出不足十次内,除咗间间私房菜系菜式上各有不同,而且仲会有不同计算方法,形式上都好多例如按人头计再俾多小钱或者俾一笔钱由佢发板菜式,真系丰俭由人不过都要有最低消费,才可以吃到今次就同朋友一齐去咗观塘敬业街,一座工厦去品尝一下私房菜,我都唔知菜式系由我朋友话事,定系由呢度老板话事,真系好期待今餐食乜𩠌等齐人就开始上菜先来系滋味拼盘,有拍黄瓜食落香辣,海带爽滑清甜,云耳爽口开胃,腩肉入口嫩滑有质感再来系富贵黄金大海虾配牛油芝士伊面底,咸蛋黄已包住大海虾,咬一啖大虾已食肉质弹牙鲜甜再加咸蛋黄香甜,当然唔少得食番啖伊面咁先完美其后系清炖海皇汤,一睇到汤面冇油就知道好嘢,入口鲜甜,汤料十足,真系饮一碗都唔够喉饮完个靓汤,又到淸蒸海东星,东星蒸得时间啱啱好,肉质自然香滑鲜甜,就算平时唔食鱼嘅我都要食番一件才满足,入口滑溜又啖啖肉食完一轮海鲜又轮到肉时候出场,红烧东坡肉,肥猪肉焖得晶凝通透,放入口中已慢慢溶化,食落又唔肥腻,仲食到香甜嘅脂肪之后轮到星加坡桥底辣蟹,配香脆油炸鬼,我都系第一食到用汤汁煮桥底辣蟹,平时食开都系干

之后轮到星加坡桥底辣蟹,配香脆油炸鬼,我都系第一食到用汤汁煮桥底辣蟹,平时食开都系干身,好啦又试下味道如何,当然先食蟹肉肉质鲜嫩之余又吸收咗汤汁,食落几惹味,而香脆油炸鬼沾上酸酸辣辣香浓汤汁又几滋味,未食仲以为系酸辣汤食落又唔系又真系估唔到

另一款系山东鸡配秘制酱汁,鸡肉外面香脆内里软滑肉味香浓,点埋酱汁更好味
食埋呢度𩠌又差不多去到尾声,再来系瑶柱蛋白炒饭同精美甜品抹茶饼,热辣辣抹茶饼面层已洒满芝麻,未入口已闻到抹茶香味,咬落香脆又食到芋蓉香甜,真系一个唔错美食必点

又品尝咗一餐用心制作私人房菜。