2023-06-15 1935 浏览
香港有各类大大小小唔同嘅亲子餐厅,前几日我就带咗小朋友去屋企附近嘅呢间小型亲子餐厅——Q Time Cafe。一睇个名,感觉起得几好,希望我同小朋友真系可以系入面里面Kill time啦。呢间餐厅同其他亲子餐厅唔太一样嘅系,佢哋面积其实唔大,门口有一个售卖区,可以系里面选购小朋友嘅食物、餐具、口罩等等。一入门口发现里面用餐嘅人唔少,所以有兴趣嚟试嘅人一定要提前订位。呢度嘅儿童游乐区面积唔大,里面只有一个滑梯、2个秋千、小黑板、阅读区同埋各类嘅玩具。虽然呢个游乐区唔大,但我觉得对于比较细嘅小朋友,其实系足够嘅。可能因为呢度游乐区唔大,所以佢哋同其他亲子餐厅嘅收费方式都唔太一样,佢地唔需要额外俾入场费同清洁费,只需要每个人点一个餐,所以整体会比其他亲子餐厅平。佢哋有提供成人餐牌同儿童餐牌。一般点儿童餐嘅话,包括四种嘢,分别系果汁、主菜、甜品同扭蛋一次。我帮小朋友点咗肉酱意粉,我试咗一啖,感觉同平时去大家乐食嘅差唔多。大人呢,我哋分别点咗蒜香大虾扁意粉同埋美国牛肉汉堡。蒜香大虾扁意粉我觉得无太大惊喜,但美国牛肉汉堡就很令我好惊艳。佢哋汉堡嘅牛肉不是用汉堡扒,而是新鲜牛肉剁碎嚟整,所以食落去好

大人呢,我哋分别点咗蒜香大虾扁意粉同埋美国牛肉汉堡。蒜香大虾扁意粉我觉得无太大惊喜,但美国牛肉汉堡就很令我好惊艳。佢哋汉堡嘅牛肉不是用汉堡扒,而是新鲜牛肉剁碎嚟整,所以食落去好鲜甜,感觉同去高级餐厅食嘅差唔多。

呢度嘅用餐时间系90分钟,但如果后面唔系有人等梗嘅话,餐厅系允许玩多一阵嘅。

而且,餐厅都好贴心,入面有一个哺乳室,妈妈们可以系里面喂哺母乳、帮BB换尿片。餐厅仲有提供炖奶机、BB床等等。所以就算带1岁以下嘅小朋友去,都好适合。
2023-06-11