2019-12-06
今日同一个想食好耐嘅朋友嚟到沙田石门想聚下旧 想食一餐高质嘅西餐,于是朋友就介绍我去呢一间专食蚝嘅餐厅 话喺石门人必食㖞!✨白酒忌廉纽西兰青口($98)呢一份纽西兰青口份量多得夸张,一共大概有10几只青口系入面,白酒同忌廉配合得天衣无缝,味道简直可以媲美酒店嘅白酒青口✨招牌蚝汤($68)呢一间餐厅主打生蚝但因为肠胃关系今日冇嗌,所以就决定点一份招牌蚝汤,感受下生蚝嘅味道 。一饮落去真系唔系讲少,饮得出个汤用咗好多蚝炼制而成 ,充斥着好嘅味道非常creamy ,旁边仲有一块好脆嘅蒜蓉包✨煎蚝肉黑松露杂菌蘑菇意大利饭($158)黑松露蘑菇意大利饭一直都系我嘅至爱,因为黑松露同埋意大利饭嘅感觉非常相似,一张两样嘢融合,成个菜式嘅味道就会喺味蕾上爆发!上边配上4块煎豪肉为成个意大利饭带出清新嘅感觉,系我成餐饭最爱嘅菜式,系必点之作😭✨纽西兰肉眼扒五成熟($248)纽西兰肉眼扒味道上冇意大利饭咁惊喜,但系依然系上级水平 👍🏼份肉眼扒嘅size非常大亦都避开左根嘅位置 一切就系5成熟嘅粉红色同极多肉汁,非常juicy,食落仲有炭香嘅感觉!✨心太软($68)一个晚餐嘅落幕当然唔少得甜品嘅点缀啦 !我
✨白酒忌廉纽西兰青口($98)
✨招牌蚝汤($68)
✨煎蚝肉黑松露杂菌蘑菇意大利饭($158)
✨纽西兰肉眼扒五成熟($248)
✨心太软($68)
一个晚餐嘅落幕当然唔少得甜品嘅点缀啦 !我就点左一份心太软,心太软系等你食完最后一道菜先开始做,所以就要等一段时间, 一上碟就知道没有失望。心太软啱啱做起热辣辣,旁边仲配上非常正嘅云呢拿雪糕,一冷一热真系好好味!