2021-02-06
𠮶日啱啱买完𩠌,就经过呢一间充满怀旧气息嘅茶餐厅。一入门口就见到佢哋已旧香港嘅装修,充满特色。位置宽躺,环境够大,都算坐得几舒服。见到佢餐牌上既选择都颇多,而佢地既主打就有以蕃茄为主题嘅套餐。由于我唔太钟意食蕃茄,就转咗个香浓猪骨汤底,加上牛乳煎蛋同埋香煎猪扒套餐。第一啖饮落个汤底,觉得佢既猪骨几浓味同有猪骨嘅鲜味。 值得一提嘅系,见到佢有落咗啲姜丝调味,味道几夹。 分量方面,通粉份量同硬度适中,配埋蛋咁样放落口,口感丰富。猪扒方面,佢有成只手板咁大,而且偏厚,一个女仔食嘅话都几饱肚。不过就偏油咗少少,食之前可以揾水冲一冲。另外,跟常餐嗌特饮嘅话可以半价,所以就嗌左杯热既话梅柑桔蜜,味道适中,食完常餐之后饮就可以消制。结论,依家喺地铁站对面嘅茶餐厅,位置非常方便,而且食物质素性价比高,值得再去。
分量方面,通粉份量同硬度适中,配埋蛋咁样放落口,口感丰富。