2019-08-15 370 浏览
喺翠华食晚饭纯粹因为就脚,废事慢慢拣。九点几食,冇咩人都几好坐。之前食过一次翠华海南鸡饭觉得麻麻地,今次再俾多次机会佢。呢个海南鸡味道唔系好正宗,似切鸡味,但系啲鸡嘅味道都几好食,点甜豉油好味道。个饭食落似加咗鸡汤煮,好软熟。个汤好足料,好多香菜仔,好好饮。鸡嘅份量唔算好多,不过个饭大,所以都够饱。炒饭有唔同配料:三色豆、虾仁、火腿、鸡粒、蛋,卖相好好睇。食落系正常味,不过茄汁味偏淡。话晒茄汁系西炒饭嘅灵魂,如果有浓浓嘅茄汁味就正喇。另外,个饭份量真系好大,我食到饱,都仲剩三分一,拎返去翻热,就冇乜味啦。见佢咁特别,蜂蜜柠檬茶,就试吓普通冻柠茶有咩唔同。第一啖饮落就饮得出蜂蜜味,笃多几下柠檬之后就比柠檬嘅酸涩味盖过咗。

秘制海南鸡饭

西炒饭